Nagrađivana učiteljica nasilnog đaka prijavila policiji, pa dobila otkaz: Roditelji učenika su je podržali

30.05.2023

20:45

1

Učiteljici u navedenoj školi, Zrinki Perković Dodig, direktorka Žana Prižmić uručila je otkaz nakon što je učiteljica prijavila slučaj nasilnog dečaka

Nagrađivana učiteljica nasilnog đaka prijavila policiji, pa dobila otkaz: Roditelji učenika su je podržali
Učiteljica/Ilustracija - Copyright Profimedia

"Mi smo samo želeli mirnim putem da pokažemo da stojimo uz učiteljicu naše dece s kojom nikad nismo imali nikakvih problema", poručili su roditelji dece koja pohađaju Osnovnu školu Strožanac u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a koja je ovih dana u fokusu javnosti.

Naime, učiteljici u navedenoj školi, Zrinki Perković Dodig, direktorka Žana Prižmić uručila je otkaz nakon što je učiteljica prijavila slučaj nasilnog dečaka iz petog razreda koji je u školu došao sa šipkom i pretio vršnjacima, a incidente je izazivao i ranije.

Radi se o dečaku kojem je do 20. marta razredna bila upravo Zrinka Perković Dodig, a koji je prebačen iz njenog razreda u drugi zbog brojnih problema koje je izazivao.

Pexels
 

On je, naime, poslednji incident izazvao pre sedam dana, kad je došao na čas nemačkog jezika i kod sebe imao šipku. Idući dan, nakon incidenta, za to je, zahvaljujući upozorenjima roditelja, saznala njegova sadašnja razredna Jelena Vrdoljak, koja je sve to odmah prijavila policiji.

Nova razredna dobila opomenu pred otkaz

Po dolasku policije, dan posle incidenta, pronašli su sporni predmet. Zbog toga je razredna Vrdoljak dobila opomenu pred otkaz.

"Slučaj sam po saznanju prijavila policiji držeći se uputstva koje je 16. maja objavilo Ministarstvo obrazovanja za sve škole. No zbog direktnog poziva policiji dobila sam opomenu pred otkaz jer nisam prvo obavestila direktorku, iako je sam ministar Fuchs izdao jasnu preporuku u postupanju u takvim situacijama", rekla je za Večernji učiteljica Vrdoljak.

Na probleme koje izaziva učenik već duže upozoravaju roditelji koji su i sami u martu tražili da se problematičan učenik prebaci iz razreda koji pohađaju njihova deca, prenosi 24sata.hr.

"Taj dečak je uvek stvarao probleme u razredu, maltretirao je i drugu decu, učitelja je snimao na TikToku. Razredna je sve pismeno evidentirala i sa svim upoznala stručno pedagošku službu škole. Taj učenik je konstantno stvarao probleme. Zato je i prebačen u drugi razred. I šta sad nakon dva meseca ima naša razredna s nastavkom maltretiranja i problematičnog ponašanja tog deteta", kažu roditelji kojima nije jasno zašto je iznenadni otkaz dobila bivša razredna.

Tanjug/HINA/Edvard Šušak
 

Roditelji napominju kako oni nemaju ništa protiv tog učenika i porodice tog deteta. Kažu, o tome neka brigu vode institucije koje treba da nadziru porodicu i dete, ali ne žele da ponašanje tog učenika dovodi do ovakvih nemilih posledica kako za svu ostalu decu, tako i za učitelje.

Kako se saznaje, sve je počelo i eskaliralo u trenutku kad je ponašanje problematičnog učenika dovelo do nemilog događaja na hodniku škole 9. marta ove godine. Tad je, naime, učenik koji se zatekao na hodniku škole, jer je udaljen sa časa zbog ometanja nastave, susreo drugog učenika koji je krenuo u WC. Dečaka je učenik petog razreda počeo gušiti i oborio ga na pod. Učenici su sve rekli učiteljici Zrinki. Kako 24sata.hr saznaje, roditelji napadnutog dečaka bili u šoku zbog svega što im se dogodilo detetu, a nakon određenog vremena su, zato što ih u međuvremenu niko iz škole nije kontaktirao, izvestili prosvetnu inspekciju. Tek tad su pozvani u školu.

Razredna je prijavila direktorku škole Tužilaštvu optuživši je za zataškavanje slučaja, a otkaz su razrednoj opravdavali na osnovu nalaza Prosvetne inspekcije u kojem je navodno utvrđeno da je bivša razredna načinila niz grubih pedagoških propusta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike