Zima ne napušta Prokletije: Jezera i dalje pod ledom

22.05.2023

10:41

0

Planinarski vodič i spasilac iz Plava,Ahmet Reković rekao je za RTCG da to nije nikakvo čudo, jer se jezero nalazi na 1.970 metara nadmorske visine

Zima ne napušta Prokletije: Jezera i dalje pod ledom
Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Hridsko jezero u Nacionalnom parku "Prokletije" još uvek je okovano ledom i snegom.

Planinarski vodič i spasilac iz Plava Ahmet Reković rekao je za RTCG da to nije nikakvo čudo, jer se jezero nalazi na 1.970 metara nadmorske visine, a da je na tim visinama pre samo dvadesetak dana padao značajno veliki sneg.

- Već dvadesetak godina posećujem Hridsko jezero sredinom maja, nekako budem prvi posetilac nakon duge zime. I ove godine je bilo zaleđeno. Dešavalo mi se da u deset dana posetim jezero tri puta - rekao je Reković.

On dodaje da je još pod ledom Abdijino jezero, koje se nalazi na 2.057 metara i predstavlja jezero na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori.

- Pored Plavskog i Hridskog, koja su najpoznatija, u Nacionalnom parku "Prokletije" imamo još Visitorsko i Abdijino jezero. Imamo značajan broj drugih manjih jezera koja nemaju imena, a veliki broj je takozvanih lokvi, za koje je upitno da li se mogu nazvati jezerima - kazao je Reković.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike