"Strahujemo od vode i noći, neka nam je Bog u pomoći": Reke, kanali i potoci u Kozarskoj Dubici i Gradiški dostigli kritičnu tačku

16.05.2023

10:11

0

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu

"Strahujemo od vode i noći, neka nam je Bog u pomoći": Reke, kanali i potoci u Kozarskoj Dubici i Gradiški dostigli kritičnu tačku
Poplave - Copyright Tanjug/AP Photo

Stanovnici Kozarske Dubice i Kostajnice strahuju od poplava tokom naredne noći jer je voda, na mnogim mestima dostigla kritičnu tačku. U Kostajnici je proglašeno vanredno stanje.

- Apelujemo i na građane da shvate ozbiljnost situacije. Ipak, nema razloga za paniku. Sve je pod kontrolom - naglašeno je iz Republičkog štaba civilne zaštite Republike Srpske.

Prema najnovijim podacima o stanju na rekama u FBiH, najteže je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gde je vodostaj Une dostigao čak 609 centimetara. 


Rekordni vodostaj reke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a meštani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj preći taj rekord.
 

- Gledam u reku i strahujem, brza je i mutna. Mnoge ljude očekuje još jedna besana noć, ali ipak se nadam da se poplave od pre par godina neće ponoviti – rekla je jedna Banjalučanka.

Meštanin Bihaća Valentino Jerković rekao je za sarajevski portal Klix da kiša ne prestaje da pada i pozvao je sve ljude dobre volje u pomoć.


- Naseljena područja oko reke Une su izložena opasnosti. Već je par kuća stradalo, one koje su bile najbliže Uni. Podzemne vode koje izbijaju takođe stvaraju problem. Trenutno je civilna zaštita pomogla u postavljanju vreća peska, grupa od nas dvadesetak sipa pesak u vreće na najkritičnijim delovima i nastavićemo tako dok god bude potrebno - ispričao je.

Do sada je spakovano četiri hiljade vreća sa peskom.

Služba za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove kontinuirano prate situaciju i preduzimaju odgovarajuće mere i predlagaće preduzimanje mera, uključujući i angažiranje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać.

Operativni centar će nastaviti da funkcioniše neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava.

 

Izlila se Pliva

Na područuju Jezera reka Pliva i njene pritoke izlile su se iz svog korita, te je u jednom delu ove opštine obustavljen saobraćaj.

Kako je kazala Snežana Ružičić, načelnik Jezera, poplavljena je Ulica 21.novembar od Ambulante porodične medicine do kuće Janka Aleksića, te da je štab za vanredne situacije opštine donio Odluku o obustavljanju saobraćaja na toj deonici.

 

U Sanskom Mostu se oglasile sirene zbog opasnosti od poplava

Obilne kiše proteklih dana ugrozile su područje Unsko-sanskog kantona u BiH, situacija je teška u Bihaću, zbog izlivanja vode obustavljen je saobraćaj na širem području Kulen Vakufa, dok su se u Sanskom Mostu oglasile sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti.

- Najteža situacija u Bihaću je u Mesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u decembru je iznosio 389 centimetara, sad je 10 centimetara niži - kazao je Muhamed Pečenković iz kantonalne Civilne zaštite.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj, gde je prekinuta putna komunikacija za pešake, a otežano je kretanje vozila.

Tanjug/AP Photo
 

Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz reku, gde je voda još juče ušla u pomoćne objekte.

- Obavljeno je dostavljanje vreća sa peskom po pozivu u nekoliko MZ. Meštani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečiji nasip na magistralnom putu M14. U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta - saopšteno je iz Gradske uprave na društvenim mrežama.

I za građana Sanskog Mosta noć je bila teška. Ipak u odnosu na prognoze, stanje je sada stabilno, potvrdio je za sarajevsku N1 tv. šef Civilne zaštite Said Ramić.

Načelnik ove opštine, Faris Hasanbegović, kaže da je Sana tokom noći nekoliko sati bila u stagnaciji, ali je zbog obilnih padavina ponovo počela da raste.

Tanjug/AP Photo
 

Ipak i dalje je ispod kritične tačke. Stanje na pritokama je, kaže, bolje nego juče i značajno su opale.

- Imamo do 15-ak domaćinstava koja su zaplavljena i u kojima je voda ušla u prizemlja - rekao je Hasanbegović.

Ipak reč je o domaćinstvima do kojih je voda došla prvog dana borbe sa posledicama obilnih kiša koji je usledio u nedelju, 14. maja.

Zbog intenzivne kiše i rasta vodostastaja u Sanskom Mostu sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće.

U 22 časa oglasile su se i sirene i proglašeno je stanje opšte opasnosti. Oprez je na snazi zbog obilnih padavina koje su za ovaj kraj najavljene do četvrtka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike