Komedija u Crnoj Gori: Pivljanin morao da polaže crnogorski jezik da bi dobio dokumenta

19.10.2020

07:32 >> 09:22

0

Autor: M. I.

Golubović u Crnoj Gori živi više od pola veka

Komedija u Crnoj Gori: Pivljanin morao da polaže crnogorski jezik da bi dobio dokumenta
Copyright Pixabay/F1Digitals

Dragan Golubović je u 71. godini morao da dokazuje da zna maternji jezik kako bi dobio državljanstvo, iako u Crnoj Gori živi više od pola veka.

Kako prenose Vijesti, Pivljanin Sava (Dragan) Golubović, poznatiji po nadimku Bat, u Crnoj Gori živi više od pola veka, roditelji su mu iz Pive i 1946. doselili su se u Vojvodinu kao kolonisti.

– Rođen sam u bačkom Dobrom Polju, prvom pravom crnogorskom selu, durmitorskom srezu za Šavnik, Žabljak i Pivu. Iako sam sve lične karte izvadio u Crnoj Gori, gde živim od 1968. godine, nisam mogao steći državljanstvo. Administracija me je godinama terala da vadim razne papire odavde i iz Vojvodine, i da dokazujem da sam Crnogorac. Donesem sve što traže, oni opet nešto novo izmisle. Poslednji papir koji su mi tražili je diploma o položenom crnogorskom jeziku. Odlučio se i na to. Uplatio sam taksu od 50 evra i pojavio se pred profesoricom koja je pričala ekavicom. Odmah sam po govoru znao da je iz Vojvodine. Ispostavilo se da je iz Futoga. Bila su 42 kandidata – Rusi, Ukrajinci, Njemci, Austrijanci, Mađari, Makedonci i ja među njima. Profesorka mi je rekla da fantastično pričam crnogorski jezik. Našalio sam se i rekao da je to verovatno zbog toga što tim jezikom pričam od kako sam se rodio. Svi smo toga dana položili. Neko sa dvojkom, neko sa trojkom, a ja sam bio van konkurencije – dobio sam čistu peticu. Bio sam dobar đak, ali nikada najbolji. E sada sam najbolji. Takvog majka nije rađala – kaže Golubović.

On u šali dodaje da sada može da priča sa svima u Crnoj Gori.

– Sada kada imam ovaj papir mogu da idem svuda po Crnoj Gori, jer me sada svi razumeju – i oni pozitivni i oni negativni. Diplomu sam uokvirio i šteta što na njoj ne stoji ta petica. Eto, ja sam prvi diplomirani pivski Crnogorac – kroz osmeh kaže Bat.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike