Protest zbog smrti novinara Matijanića u Zagrebu: Bio je zaražen danima i molio lekare za pomoć, na kraju umro u najgorim mukama!

05.02.2023

13:45

0

Na jednom od transparenata je napisano "Menjamo vladu za Matijanića"

Protest zbog smrti novinara Matijanića u Zagrebu: Bio je zaražen danima i molio lekare za pomoć, na kraju umro u najgorim mukama!
Vladimir Matijanić - Copyright printskirn/jutjub/ cenzuraplus

U Zagrebu je danas počeo protest pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu da dišem", tačno šest meseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 5. avgusta prošle godine, nakon što mu u pet dana, ne samo da nije pružena medicinska pomoć, nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled.

Okupljanje demonstranata je počelo u 12.00 sati ispred Novinarskog doma, a u 13.00 časova je krenula i povorka do Trga svetog Marka, preneo je portal Index.hr. Na jednom od transparenata je napisano "Menjamo vladu za Matijanića".

Protestuje se protiv sistema koji je ubio Matijanića i za sve druge žrtve zdravstvenog sistema, koji u Hrvatskoj, kako smatraju, ne funkcioniše. Hrvatsko novinarsko društvo se zalaže za nezavisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravlja Vilija Beroša.

Printscreen/Youtube/Aljazeera
Ilustracija

HND insistira na zahtevima postavljenim u peticiji koju je potpisalo gotovo 5.000 građana, u kojoj se traži da novo, nezavisno telo utvrdi postoje li propusti u lečenju kolege Matijanića i da ministar zdravlja Vili Beroš podnese ostavku.

- Moju ostavku možete tražiti, ali nemojte kao novinari koristiti smrt svog kolege za neke druge političke ciljeve - poručio je Beroš u saopštenju uoči protesta.

Matijanić imao veoma oslabljen imunitet

Podsetimo, s medicinskim stanjem Vladimira Matijanića poslednjih nekoliko godina upoznat je dr Petar Šore, specijalista reumatologije, interne medicine i sportske medicine. Tvrdi da je Matijanić bio itekako imunokompromitovan, što je suprotno onome što je prerano preminulom novinaru Indexa telefonski rekao lekar Hitnog infektološkog prijema KBC-a Split.

- Ovo što doktor na snimku govori nema nikakvog smisla. To da li je pacijent uzimao terapiju ne određuje da li je on bio imunokompromitovan, već imunokompromitovanost određuju njegove dijagnoze, a za njih se lekar na telefonu nije preterano interesovao. Vladimir je bio itekako imunokompromitovan i njegovo je stanje bilo ozbiljno. On je 99 posto imunokompromitovan zbog dijagnoze, tek 1 posto je imunokompromitovan zbog terapije - poručuje dr Šore za Index.hr.

Transkript razgovora sa Hitnom

Novinar je preminuo nakon što je danima tražio pomoć od splitskih lekara, jer je bio zaražen korona virusom. Prvi put je 2. avgusta na hitnom prijemu Infektologije tražio da ga hospitalizujuu, ali, kako piše Index.hr, medijska kuća u kojoj je bio zaposlen, poslali su ga kući.

5.8. u 12:37 poziv Hitnoj na 194

Matijanić: Halo, hitna.
Hitna: Dobar dan.
Dobar dan.
Znači ovako, imam 50 godina, imam Sjogrena i, ovaj, i Intersticijsku bolest pluća i pre tri dana dobio sam kovid. Temperaturu danas nemam, međutim od noćas imam strahovitu malaksalost. Jako me bole mišići i zglobovi, pio sam brufene i lupocete, ne pomaže ništa.
A kolika je temperatura?
Sad je 36.
Kolika bude u toku dana? Kolika je najveća?
Bila je 38,9 najviša, juče je bila 37,4.
Dobro.
I zanima me postoji li mogućnost da dođe neko da me pregleda? Barem da vidimo, jer nisam u stanju da se krećem puno.
Recite mi godina rođenja je?
'72.
'72. je l'?
Mhm.
Dobro. Dobro, ajde malo ćete se, ovaj, mi ćemo poslati čim budemo mogli, malo se strpite.
Koliko otprilike?
A mi nastojimo odmah sve to da rešimo ako je ikako moguće. Eto ga, ajde.
Okej, zdravo

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike