Prerano smo otpisali Mila; Da li Dritan pravi politički zaokret?

15.10.2020

05:51 >> 13:52

0

Drugi sporazum koalicionih partnera uoči formiranja nove crnogorske vlade navodno je doveden u pitanje

Prerano smo otpisali Mila; Da li Dritan pravi politički zaokret?
Copyright Dritan Abazovic, Youtube printscreen

Zakon o slobodi veroispovesti, čije usvajanje od bivše vlasti je dovelo do organizovanja litija u Crnoj Gori i izbornog poraza DPS-a Mila Ðukanovića, postao je ključna tema za sastav nove vlade u Crnoj Gori o kojoj partneri imaju različite stavove.

Drugi sporazum koalicionih partnera uoči formiranja nove crnogorske vlade navodno je doveden u pitanje, piše podgorička Pobjeda, a kao razlog navodi zahteve dela Demokratskog fronta da Zakon o slobodi veroispovesti bude povučen pre izbora nove izvršne vlasti.

Pozivajući se na više izvora iz stranaka koje čine parlamentarnu većinu, Pobjeda tvrdi da je to razlog zbog kojeg se na drugom sporazumu o formiranju vlade i ne radi.

“Ekspertski timovi su počeli rad na drugom sporazumu, ali je on obustavljen do daljnjeg i videćemo kada će biti nastavljen. Situaciju dodatno komplikuje i zahtev dela DF-a da preduslov formiranja nove vlade bude povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti”, rekao je izvor lista iz, kako se navodi, vrha koalicije Za budućnost Crne Gore.

Povlačenju pomenutog zakona se navodno, prema saznanjima podgoričkog dnevnika, protive “najmanje dva” od četiri poslanika liste Crno na bijelo Dritana Abazovića, koji se zalažu samo za izmenu delova pomenutog sporazuma.

A takav stav je, dodaju, blizak i nekim članovima pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske poput Dragana Šoća.

Adžić: Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić saopštio je da ta partija čiji je lider Dritan Abazović, neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti, što traži Demokratski front (DF) kao preduslov za formiranje nove vlade.

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti treba, ali treba moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski”, rekao je Adžić za podgoričku TV A1.

Prema njegovim rečima, što se GP URA tiče, neki sporni članovi aktuelnog Zakona mogu biti uklonjeni ili revidirani.

“Ali zakon je potreban i nijedna verska organizacija, niti pojedinac, fizičko ili pravno lice ne može biti iznad ili izvan zakona ili Ustava, pa ni SPC ili Mitropolija crnogorsko-primorska. Apsolutno smo protiv diskriminacije bilo koje verske zajednice”, rekao je Adžić, preneo je podgorički portal CdM.

Danilović: Zakon je gotovo referendumski odbačen na izborima

Goran Danilovic Youtube printscreen

I dok predstavnici Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića poručuju da neće glasati za povlačenje Zakona, koji je postao sporan danom donošenja u crnogorskom parlamentu prošlog decembra, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore poručuje da taj akt “potučen” na avgustovskim izborima i da je već sada “mrtvo slovo na papiru”.

Danilović poručuje da Zakon o slobodi veroispovesti “nije povučen ali je potučen i on i njegovi politički oci 30. avgusta, na izborima, kada je, kako ističe, gotovo referendumski odbačen.

“Na koji način ćemo ga izbaciti iz pravnog života i učiniti nevažećim stvar je dogovora nove vladajuće većine i eparhija SPC u Crnoj Gori jer je njegova jedina svrha bila da razori biće upravo naše Crkve i izazove trajne verske i etničke sukobe”, naveo je Danilović.

Poručio je da je “do juče svemoćni DPS upravo je na tom Zakonu polomio zube i po prvi put u tri decenije otišao u opoziciju”.

UCG je, kaže on, potpuno uverena da oko “mrtvog zakona” ne treba unositi nemir u društvo koje je tek počelo slobodnije da živi.

“Nikakvi strahovi da će već na početku to biti razlog velikih nesporazuma među tri koalicije ne smeju se podgravati. Zakon je poražen, a ako iko pokuša da ga oživi doživeće njegovu sudbinu”, ističe Danilović.

Navodi da su sve članice tri vladajuće koalicije u predizbornoj kampanji odbacile DPS-ov Zakon o slobodi veroispovesti.

“Svađalačka zaostavština DPS-a mora biti pobrisana u svim sferama pa i u ovoj”, smatra Danilović.

UCG očekuje od svojih koalicionih partnera da se sistemski posvete novoj, državničkoj ulozi.

“Naša Crkva, sve tradicionalne i druge verske zajednice, treba treba da osete trajnu i zakonsku sigurnost u skladu sa istorijskim trajanjem i ulogom u Crnoj Gori i najvišim standardima civilizovanog i demokratskog sveta. Ovo pitanje, dakle, nije nikakav pravni izazov ni za koga od nas ali nikada više ne treba da bude ni polje na kojemu ukrštamo svoje politike. Mi nismo DPS i to treba da pokažemo odlučno i jasno. Izbori su završeni pa samim tim treba da se prekine izborna kampanja – biće prilike”, kazao je Danilović, preneo je podgorički portal CdM.

Radunović pozvao URA da podrži manjinsku vladu

Slaven Radunovic Youtube printscreen

Šef poslaničke grupe Demokratskog fronta Slaven Radunović pozvao je GP URA Dritana Abazovića da odustane od svojih zahteva i da podrži manjinsku vladu.

“Ukoliko Dritan Abazović ne može da kontroliše jastrebove u svojim redovima, koje neskriveni šovinizam sprečava da poštuju elementarne postulate demokratije, onda mu kao nesumnjivom borcu protiv režima ostaje samo jedna opcija – da podrži manjinsku vladu ostalih 37 poslanika opozicije”, naveo je Radunović u izjavi za medije.

On navodi i da stranke okupljene u koalicijama “Mir je naša nacija” i “Za budućnost Crne Gore” imaju isti, civilizacijski i demokratski prikladan pristup, a to je da nikoga ne ucenjuju.

“Nakon veličanstvene pobede slobodnih građana na izborima, uprkos svim poznatim opstrukcijama odlazećeg režima, sve stranke pobednice bi trebalo da se uzdrže od maksimalističkih zahteva ili ucena, kako se ne bi Ðukanoviću otvarao prostor za manipulaciju”, poručio je Radunović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike