Evropska komisija o Crnoj Gori: Napredak zemlje ograničen, pravosuđe i dalje izazov

15.10.2020

10:42 >> 14:14

0

Autor: A. Bulatović

Evropska komisija o Crnoj Gori: Napredak zemlje ograničen, pravosuđe i dalje izazov
Copyright Pixabay/Jai79

U Crnoj Gori je postignut ograničen napredak uz izazove u poglednu nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa, kao i Agencije za sprečavanje korupcije, jedna je od ocena Evropske komisije za Crnu Goru koja u utorak podnosi izveštaj.

– Potrebno je da se poboljša evidencija o oduzimanju imovine. Uprkos pojedinim pozitivnim pomacima, izazovi u pogledu nezavisnosti, verodostojnosti i određivanja prioriteta Agencije za sprečavanje korupcije i dalje su uglavnom nerešeni – stoji u delu izveštaja.

Takođe, privremeni parlamentarni odbor za reformu izbornog zakonodavstva nije uspeo da dovrši rad zbog nedostatka kvoruma, pa su se izbori u avgustu sprovodili u nepromenjenim uslovima.

– Nijedna partija nije bojkotovala izbore, a prema proceni OEBS/ODHIR-a, izbori su bili konkurentni i održani u okruženju koje je polarizovano oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta. Kampanja je bila mirna, učesnici su mogli da prenesu poruke, ali je vladajuća partija stekla preteranu prednost zloupotrebom državnih resursa i dominantnim medijskim izveštavanjem – navodi se u izveštaju Evropske komisije za Crnu Goru.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori saopšteno je da će izveštaj na konferenciji za novinare u Briselu predstaviti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike