Učiteljica iz Crne Gore pozvala đake na moleban: Preti joj otkaz?

15.10.2020

07:17 >> 14:37

0

Ministarstvo prosvete apeluje da škola sprovede hitan postupak

Učiteljica iz Crne Gore pozvala đake na moleban: Preti joj otkaz?
maske ucionica - Copyright Profimedia

Učiteljica Rada Višnjić, koja je u žižu javnosti dospela nakon što je suspendovana zbog navodnog podsticanja dece na politički aktivizam u jeku previranja u Crnoj Gori, ponovo se odlučila na jedan neobičan potez.

Naime, učiteljica je putem viber-grupe V-2 odeljenja OŠ “Jugoslavija” pozvala učenike te barske škole da 4. oktobra dođu na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira. U upravi škole pojasnili su da je u pitanju odeljenje kojem je Višnjićeva razredni starješina.

– Draga deco, danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova, a srećan početak škole, da se molimo za dobro učenje. Ja idem svake godine… I večeras ću biti tamo. Volela bih da mi se pridružite, ko može… Naravno, ne obazirući se na to ko je koje vere – piše u poruci koju je poslala Višnjićeva.

Ona je u februaru dobila uslovni otkaz, nakon što je suspendovana, jer su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke.

Ministarstvo prosvete je saopštilo u utorak da nakon novog skandaloznog postupka iste osobe škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom.

– Kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstroži, pravno utemeljen način sankcionisalo. Jedino to bi bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome, uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i, što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Navodi se i da je Višnjićeva, pozivom đaka na moleban, na najbrutalniji mogući način ponovo uvela versku i političku indoktrinaciju u školu.

Ministarstvo prosvete dodaje i da je Višnjićeva, usred epidemije, „drsko, bezobrazno i, što je najgore – s namerom, ugrozila zdravlje dece pozivima na javni verski skup”.

Crna Gora je, kako su pre dva dana kazali u Institutu za javno zdravlje (IJZ), država koja je najviše pogođena epidemijom koronavirusa u Evropi, i zato je nedopustiva proslava dečjih rođendana, a kamoli druga okupljanja.

Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama i upojedinim medijima, molebanu u Hramu u Baru prisustvovalo je više desetina dece i odraslih, nije poštovana fizička distanca, niti su učesnici molebana nosili zaštitne maske.

Ministarstvo pozvalo na podnošenje ostavke

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, iako, kako navode, nisu resorni organ, pozvali su direktorku OŠ „Jugoslavija” u Baru da, „u cilju odbrane ustavnih, demokratskih i profesionalnih vrednosti u crnogorskoj prosvet”i, razmotri podnošenje ostavke.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, radni odnos nastavnika može da bude prekinut ako organizuje učenike, odnosno zaposlene, u političke ili religijske svrhe.

Osim toga, nastavniku radni odnos može da bude prekinut i ako ne ostvaruje obrazovne programe u skladu sa propisanim standardima, zloupotrebljava svoj položaj, izaziva nacionalnu i versku netrpeljivost.

Zakon predviđa i da nastavnik kojem je prestao radni odnos, u slučaju da organizuje učenike u religijske svrhe ili izaziva nacionalnu i versku netrpeljivost, “ne može obavljati obrazovno vaspitni rad”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike