Ameri poslali još dva "crna jastreba" Hrvatskoj! (FOTO/VIDEO)

04.12.2022 | 07:21

Autor: J. S. J.

Projekat opremanja Oružanih snaga Hrvatske sa dva helikoptera počeo je u decembru 2018. godine u saradnji sa Vladom SAD

Copyright Tanjug/FOTO HINA/Tomislav Pavlek

Transportnim avionom vazduhoplovnih snaga SAD, na zagrebački aerodrom dopremljena su dva američka helikoptera “Crni jastreb” UH-60 (Black Hawk), koja je Hrvatska kupila u okviru paketa u vrednosti od 85 miliona dolara.

"Index.hr" prenosi da se helikopteri mogu koristiti u vojne svrhe, kao i kao pomoć civilnim institucijama u slučajevima poput gašenja šumskih požara i spasilačkih akcija i kao hitan medicinski prevoz.

Hrvatska je do sada nabavila ukupno četiri helikoptera, od kojih su dva donacija Vlade SAD, a dva koja su danas stigla nabavilo je Ministarstvo obrane.

Projekat opremanja Oružanih snaga Hrvatske sa dva helikoptera počeo je u decembru 2018. godine u saradnji sa Vladom SAD, a jučeršanjem preuzimanju helikoptera prisustvovao je hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, dodaje Jutarnji list. POGLEDAJ GALERIJU

 

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo osim što je bogatije za još dva Bllek Hoka značajno će ubrzati rad u svim svojim zadacima. Svi naši piloti imaju preko 200 sati na Blek Hoku i naravno da ćemo dalje ići u pravcu zajedničke auradnje sa zamjnom svega onoga što imamo iz sovjetske proizvodnje", rekao je ministar odbrane Mario Banožić, piše HRT.

-Idemo u zamenu svega ono što nam je na teret, to smo i definiisali u našem dugoročnom planu koji će uskoro biti u saboru - dodao je on

Inače, u Hrvatskoj postoje velike razlike u onome šta se ističe u zvaničnim državnim dokumentima i onoga što ta zemlja prijavljuju NATO-u, odnosno što se nalazi u NATO bazi podataka. Hrvatska ne objavljuje ni podatke o donacijama, iako je reč o tenkovima, borbenim vozilima i raznoj opremi, a to se pravda objašnjanjem da je reč o poverljivim stranim podacima koji nisu za javnost.

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam