Abazović: "Vrhovni tužilac neka se sam udalji, da ne bi bio smenjivan"

14.10.2020

06:16 >> 11:39

0

Autor: A. B.

Abazović: "Vrhovni tužilac neka se sam udalji, da ne bi bio smenjivan"
Copyright Printscreen/Youtube /Crno na bijelo

Predsednik crnogorskog Građanskog pokreta URA, članice nove skupštinske većine u Crnoj Gori, Dritan Abazović, izjavio je da je pred novom Vladom puno posla, najviše na ekonomskom i zdravstvenom planu, kao i da će jedan od najvećih prioriteta biti intenzivna borba protiv korupcije.

On je za u tom kontekstu pomenuo i izveštaj Evropske komisije koja konstatuje da pravosuđe u Crnoj Gori nije nezavisno.

– Ako bude potrebe za usvajanjem specijalnih zakona usvajaćemo ih. Neke stvari ćemo donositi prostom većinom. Država je korupcijom dovedena do ruba egzistencije i naš zadatak je da sa tom praksom raskinemo po svaku cenu – istakao je Abazović.

Abazović je pozvao vrhovnog državnog tužioca da se sam udalji sa pozicije “da ne bi bio smenjivan”.

Kada, kako objašnjava, predstavnici nove skupštinske većine govore o potrebi nepostojanja revanšizma, u pitanju je potreba za održanjem socijalne kohezije, kako se ne bi proizvodile negativne emocije, a građani dodatno delili.

– Ne želimo revanšizam, ali to ne znači da neće biti pravde. To ne isključuje odgovornost javnih funkcionera kao i najviših državnih funkcionera i onih koji su se ogrešili o zakon. Nema aboliranja od odgovornosti – uverava Abazović.

Dritan Abazovic, Youtube printscreen

Prema njegovim rečima, razmatra se detaljan plan reforme službi bezbednosti po uzoru na češki model.

– Moramo ući u dubinsku reformu i ne možemo ostaviti taj sektor kakav je bio – poručio je on.

Smatra da će se crkva, nakon rešavanja spornih pitanja iz Zakona o slobodi veroispovesti, baviti drugim stvarima i da će prestati potreba za ulogom crkve u svakodnevnoj politici.

Komentarišući nedavni sastanak predstavnika tri pobedničke izborne liste kod predsednika Mila Ðukanovića, Abazović je naveo da je on održan u korektnoj atmosferi i da su svi zajedno pokazali veću zrelost nego što se mislilo do izbora.

– Ako nastavimo tako biće dobro. Predsednik treba da se drži svojih ustavnih ovlašćenja, kao i mi svojih. Nemamo problem sa kohabitacijom – zaključio je Abazović uz očekivanje da će nova, pretežno ekspertska vlada, biti izabrana do 8. novembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike