Jedan od najvećih ratnih brodova uskoro uplovljava u Jadran: Američka zver ima 333 metra i pokreću je dva nuklearna reaktora (VIDEO)

27.10.2022

09:54

0

Autor: J. S. J.

Biće to ove godine drugi dolazak američkog nosača aviona klase "Nimic" na nuklearni pogon u Split

Jedan od najvećih ratnih brodova uskoro uplovljava u Jadran: Američka zver ima 333 metra i pokreću je dva nuklearna reaktora (VIDEO)
nosač aviona Džordž Buš (1) - Copyright Printscreen/Youtube/U.S. Navy

Sledećeg meseca pred luku Split uploviće američki nosač aviona "USS Džordž H. V. Buš" (CVN-77) na nuklearni pogon. Reč je o najmlađem američkom nosaču aviona I jednom od najvećih ratnih brodova na svetu. Hrvatska vlada na današnjoj sednici će dati odobrenje za njegovo uplovljavanje.

Brod spada u klasu "Nimic". Njegova ukupna dužina je 333 metra i ima preko 100.000 tona deplasmana.

Printscreen/Youtube/U.S. Navy
 

 

Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pokreću ga dva nuklearna reaktora. Može da plovi više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3.532 člana posade, a može da nosi 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a cena izgradnje bila 6,2 milijarde dolara, piše "Jutarnji list".

- "USS Džordž H. V. Buš" u ovom trenutku predvodi veliku NATO vojnu vežbu "Neptune Strike 2022", koja se do 28. oktobra odvija u Mediteranu. Vežba uključuje preko 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Pretpostavka je da će nakon završene vežbe nosač aviona krenuti prema Splitu.

Biće to ove godine drugi dolazak američkog nosača aviona klase "Nimic" na nuklearni pogon u Split. U februaru je u Dalmaciji bio nosač aviona "Hari S. Truman".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike