"Nemanja, Srbine, presudićemo ti": Skandalozan grafit protiv umetnika u Rijeci (VIDEO)

14.10.2020

12:09 >> 12:18

0

"Nemanja, Srbine, presudićemo ti": Skandalozan grafit protiv umetnika u Rijeci (VIDEO)
Copyright Printscreen/youtube/direktno.hr

 

Riječki umetnik Nemanja Cvijanović postavio je prošlog meseca zvezdu petokraku na gradski soliter, kao umetničku instalaciju “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, u sklopu programa “Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture”. Ovu umetničku instalaciju je udruženje hrvatskih branitelja shvatilo kao provokaciju i organizovalo protest, a sada je ispisan i preteći grafit upućen umetniku.

Nepoznati počinioci potom su mu uputili preteći grafit na kojem je pisalo: “Nemanja, Srbine, presudićemo ti”.

Spomenik je postavljen 20. septembra, a umetnik je tada naglasio da nije reč o provokaciji već o umetničkoj instalaciji.

Autor je objasnio da zvezda, partizanska petokraka, s 2.800 komadića pleksiglasa, nije provokacija već spomenik za toliko poginulih partizana u oslobađanju Rijeke pre 75 godina.

Međutim, mnogi to nisu doživeli na takav način, pa se zbog petokrake postavljene na vrh solitera u centru grada čak i mirno protestovalo, navodi hrvatski RTL, i dodaje da o tome koliko se nekima zamerila umetnička instalacija, najbolje govori preteći grafit koji je u Rijeci osvanuo nakon skoro mesec dana od postavljanja.

Spomenik, kao deo projekta Evropske prestonice kulture, trebalo je da bude postavljen u maju, ali korona je odložila planove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTL

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike