Delegacije Crne Gore i Hrvatske otkrile spomen ploču na mestu nekadašnjeg logora JNA, a nikog nisu obavestile!

13.10.2022

22:07

0

Autor: 24sedam

Lokalni meštani su se pobunili, ali je ceremonija ipak održana

Delegacije Crne Gore i Hrvatske otkrile spomen ploču na mestu nekadašnjeg logora JNA, a nikog nisu obavestile!
Logor JNA Ploča - Copyright Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorsko Ministarstvo kulture nema saznanja da je na objektima nekadašnjeg logora JNA u Morinju trebalo da se postavi spomen-ploča, koju je 10. oktobra, uprkos negodovanju dela meštana koji su blokirali prilazni put, otkrile delegacije Crne Gore i Hrvatske.

Sporno spomen-obeležje otkrili su ministri odbrane i spoljnih poslova Crne Gore Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Goranom Grlićem Radmanom.

- Ministarstvo nije u saznanju da je obeležje trebalo da se postavi u mestu Morinj, a proverom u službenoj evidenciji utvrđeno je da od strane Opštine Kotor do sada nije dostavljen predlog programa koji uključuje navedeno - saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz resora kulture.

Iz Ministarstva su, navodi se, skrenuli pažnju da se spomen-obeležja podižu u skladu sa Zakonom o spomen-obeležjima.

Ovim zakonom, dodaju, propisano je da se spomen-obeležjima trajno obeležavaju značajni događaji, čuvaju uspomene na istaknute ličnosti, neguju ljudski ideali i kulturno-istorijske tradicije i odaje počast borcima za slobodu, civilnim žrtvama rata i masovnim stradanjima ljudi.

Juče su se oglasili i iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima, Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za građansko obrazovanje (CGO) apelom ministrima odbrane i spoljnih poslova da javnost obaveste o pravnom osnovu za postavljanje spomen-obeležja u Morinju.

Ranije su iz Opštine Kotor najavili da će od vlade tražiti objašnjenje da li je u slučaju postavljanja spomen-ploče na objektima nekadašnjeg logora u Morinju ispoštovana zakonom predviđena procedura, ali i, kako je najavio potpredsednik Siniša Kovačević, podneti krivične prijave protiv Konjevića i Krivokapića.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike