Ivo Sanader oslobođen krivice za ratno profiterstvo!

12.10.2022

08:49

0

Autor: 24sedam

Bivši premijer Hrvatske, Ivo Sanader danas se suočio s novim nepravosnažnom presudom, a tročlano sudsko veće oslobodilo ga je krivice

Ivo Sanader oslobođen krivice za ratno profiterstvo!
profimedia-0392111563 - Copyright Profimedia

Ivo Sanader oslobođen je krivice za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od dve i po godine zatvora za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader danas se suočio s novim nepravosnažnom presudom, a tročlano sudsko veće oslobodilo ga je krivice.

Sanader se optužnicom tereti da je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Jugoslavija bila u ratu, Sanader je optužen i da je ratni profiter. Time je Sanader, po tvrdnjama tužilaštva, u ratom uslovljenom teškom finansijskom i ekonomskom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je nesrazmerna s ugroženim temeljnim vrednostima države i društvene zajednice i državnih interesa.

Sanader je od početka negirao krivicu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike