Lekari u BiH: Preti nam epidemija zaraznih bolesti zbog malog procenta vakcinisanih

09.10.2022

20:35

1

Obavezna vakcinacija dece je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hemofilusa, gripa tipa B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zauški

Lekari u BiH: Preti nam epidemija zaraznih bolesti zbog malog procenta vakcinisanih
Ilustracija - Copyright Leon Neal, Pool via AP

Boginje, rubeole, zauške, difterija i veliki kašalj bolesti su čija epidemija preti Bosni i Hercegovini ako ne bude povećana vakcinacija stanovništva, upozoravaju lekari.


Vakcinisanost stanovništva u nekim delovima BiH pala je ispod 30 odsto, odnosno do nivoa koji ugrožava imunitet, piše zagrebački Večernji llist, u izdanju za BiH.

Dr. Jasmina Brkić-Džambić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kaže da se na prostoru BiH vakcine primaju protiv 10 zaraznih bolesti.

Obavezna vakcinacija dece je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hemofilusa, gripa tipa B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zauški.

Lekari upozoravaju da je neophodno menjati svest i tako povećati broj vakcinisanih.

- Potrebna je multisektorska saradnja, u koju će biti uključeni zdravstveni radnici, mediji i roditelji, kako bi se radilo na podizanju svesti o dobrobiti vakcine i samim tim povećao postotak vakcinisane dece i sprečila pojava epidemija - rekla je Brkić-Džambić.

Istakla je činjenicu da je BiH zemlja koja u prograu obaveznih vakcina ima one koja štite od 10 zaraznih bolesti i sve su besplatne.

To, kaže doktorka, u ovim vremenima za roditelje predstavlja veliko olakšanje u zaštiti i unapređenju zdravlja dece.

Podsetila je na činjenicu da je broj mališana vakcinisanih MRP vakcinom u BiH ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike