Danima bruji Hrvatska: Sveštenik na trgu blagoslovio ljubimce! Građani ogorčeni - Bože pomozi im ne znaju šta čine

09.10.2022

06:51

0

Brojni građani su negodovali zbog činjenice da se blagoslov daje životinjama.

Danima bruji Hrvatska: Sveštenik na trgu blagoslovio ljubimce! Građani ogorčeni - Bože pomozi im ne znaju šta čine
kućni ljubimci profimedia-0654942513 - Copyright Profimedia

Povodom Svetskog dana životinja, zagrebačka crkva svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu je došla na ideju da održi nesvakidašnji skup. Naime, pre nekolko dana u Zagrebu je sveštenik blagoslovio kućne ljubimce sugrađana. 

Okupio se veliki broj ljudi, koji su došli sa psima i mačkama, pa se pored razgovora i pesme čulo i lajanje i mjaukanje. 

- Došli su nam iz Dupca, što je na drugom delu grada, ali i iz Bjelovara, Siska... Bilo je divno: blagoslovili smo ljubimce, ljude, pričali... Bio je to prekrasan susret i sasvim je sigurno da ćemo ga ponoviti iduće godine, na isti ovaj datum - izjavio je župnik fra Ivan M. Lotar.

Profimedia
 

 

Sa druge strane brojni građani su negodovali zbog činjenice da se blagoslov daje životinjama.  “Ja obožavam životinje ,ali ovo je prešlo svaku granicu normale. Čitam i ne verujem. Ili nisam upućena u ovo. Jel to godinama tako ili je novi trend?” upitala je vernica Suzana. Tonka, navodi portal "Mojevrijeme, hr" kaže:Č  “Bože sačuvaj, zato nema dece.

 Jelka je pak poručila: “Bože pomozi im ne znaju šta čine! Znači ja bih trebala nositi sve moje guske, patke, koke i dr. na blagoslov. Pa to graniči sa ludošću. Ne znam što je gore zlo, ovi ljudi ili popovi. Ali šta njih briga uglavnom dobiju novce.”

Ipak bilo je i onih koji su oduševljeni ovom novom praksom.

Jedini ovakav blagoslov koji je ranije održan u Zagrebu bio je u Maksimiru 2013. godine i tada je životinje blagoslovio mons. dr. Juraj Kolarić.

Ovoga puta su se na to odlučili franjevci, što je na neki način logično. Sveti Franjo, između ostalog, poznat je po tom da je bio prijatelj s jednim vukom, raznim vrstama ptica, ribama...

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike