Po međunarodnoj poternici u Barseloni uhapšen Ado Alagić, optužen za mučenje logoraša tokom rata u BiH

25.09.2022

10:16

0

Alagić je koristio lažni identitet i pronađen je u Barseloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živeo duže od godinu dana

Po međunarodnoj poternici u Barseloni uhapšen Ado Alagić, optužen za mučenje logoraša tokom rata u BiH
Ado Alagić dnevni avaz printscreen - Copyright Dnevni avaz printscreen

Španska policija uhapsila je u Barseloni Adu Alagića, 61-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog optužbi za ratne zločine tokom rata u BiH. Za njim se tragalo zbog mučenja u logoru gde je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopšteno iz policije, piše španski list El Pais. 

Hapšenje odbeglog Alagića je izvedeno 15. septembra i već se nalazi u zatvoru nakon odluke suda. Alagić je koristio lažni identitet i pronađen je u Barseloni, a policija procenjuje da je u Španiji živeo duže od godinu dana. Vlasti u BiH su Alagiću pokušavale da sude od 2017. godine, zajedno s još dve osobe, ali je bio nedostupan pravosudnim organima u zemlji. 

Alagića u BiH očekuje suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine. Alagić je već 2016. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na godinu i po zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 1993. godine. On je sporazumom priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

Logorom Gabela je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko veće odbrane, a njegovi zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevni avaz

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike