Svi masakri koji su potresali Crnu Goru: Dečak (14) pred spavanje pobio celu porodicu, Novo likvidirao rođake posle kafe i rakije!

12.08.2022

19:05

0

Poslednje višestruko ubistvo na severu Crne Gore dogodilo se 30. aprila 2012. godine u selu Rijeka Marsenića

Svi masakri koji su potresali Crnu Goru: Dečak (14) pred spavanje pobio celu porodicu, Novo likvidirao rođake posle kafe i rakije!
masakri Crna gora 1 - Copyright Printscreen/Vijesti.me Pixabay Profimedia Facebook/Vuk Borilović

U masovnoj pucnjavi koja se dogodila danas oko 16 časova na Cetinju ubijeno je 11 osoba, a šest ih je povređeno. To je potvrđeno iz Uprave policije. Među ubijenima je i napadač Vuk Borilović (34) sa Cetinja koji je prethodno otvorio vatru na više osoba, uključujući i policijske službenike. 

Šta je bio okidač za za krvavi pir, niko ne zna. Ako se okrenemo istoriji i počinjeninim masovnim ubistvima u Crnoj Gori, nije isključeno da će i motiv za ovaj smrtonosni pohod ostati tajna koju je dželat poneo sa sobom u grob.

Printscreen/Facebook/Vuk Borilović
 

Jer ovakav zločin nije usamljen slučaj u Crnoj Gori.

Pobio tazbinu, pa se razneo

Poslednje višestruko ubistvo na severu Crne Gore dogodilo se 30. aprila 2012. godine u selu Rijeka Marsenića, između Berana i Andrijevice. Bivši policajac i bivši zet porodice Otović, Slavko Milović iz Andrijevice, verovatno je u svojoj glavi dugo kovao pakleni plan kako da ostvari pretnje i pobije tazbinu. Epilog je poznat – četvoro mrtvih i jedna ranjena osoba. Slavko je ubio tasta Slobodana (66), taštu Danicu (64) i šuru Zorana. Drugog šuru Željka je ranio, ali ga nije ubio jer mu je nestalo municije. Nakon toga se, pred policijskom zasedom, razneo ručnom bombom.

Da je plan kovan dugo i detaljno, govori činjenica da je iz svog sela Slatina kod Andrijevice, udaljnog sedam-osam kilometara od kuća Otovića na Rijeci Marsenića, došao pešice šumskim putem, u sumrak, noseći arsenal naoružanja – dva pištolja, više ručnih bombi i nekoliko mina.

Printscreen/Vijesti.me
 

Supruga ubijenog Zorana Snežana Otović izjavila je tada se da je Slavka prva primetila svekrva Danica.

- Samo što smo završili radove na njivi i ušli u kuće da se odmorimo. Tada je svekrva počela da doziva u pomoć. Rekla je da joj se na vratima pojavio Slavko s pištoljem i da je ona molila da ne puca. Mi joj u prvi mah nismo poverovali. Pogasili smo svetla i primirili se. Onda je posle nekog vremena Slavko banuo na vrata kuće i prvo krenuo prema svekru. On je pokušao da napuni lovačku pušku, ali nije stigao. Puška je ostala pored njegovog mrtvog tela - rekla je tada Snežana.

Ona tvrdi da je ubica potom ostavio neke eksplozivne naprave ispred pragova, koje se nisu aktivirale.

- Policija je, kada je stigla, uklonila te mine. Verovatno je hteo sve da nas pobije. I decu. Šta ga je zaustavilo ne znam -  kazala je Snežana.

Kosta pobio devet seljana

Printscreen/YouTube/Archon
 

Danas je već skoro zaboravljen teški zločin koji se dogodio u sami suton 3. juna 1992. godine u Pušonjskom Dolu kod Pljevalja, kada je Kosta Damjanović (22) likvidirao čak devet svojih seljana, a njih nekoliko ranio. Jedan za drugim, posle rafala iz njegove puške, kao snoplje padali su Jovan (61) i Radovan Ostojić (32), Vukota Zeko Martić. U kući braće Rajka (64) i Radovana Ostojića (62), osim njih dvojice ubijene su i njihove supruge Mara (60) i Radojka (50).

Radomanovoj tada trogodišnjoj unuci rafal je odsekao tri prsta na ruci. U kući Milikića, Kosta Damjanović je ubio Maru Milikić (50) i teško ranio njenog supruga Mila. Potom je u kući Šubarića ubio Dostu Šubarić (62), koja je pokušala da telom zaštiti svog bratanca Veljka. Veljko je poleteo ka ubici i posle silnog rvanja oteo mu pušku, kojom ga je ubio. Tokom Veljkove borbe na život i smrt, do te noći neprimećeni momak Kosta, uspeo je da rani Veljkovog oca Miletu i tetku Tonku.

Porodica Koste Damjanovića se potom odselila iz sela, a nedugo nakon toga njihova kuća je jedne noći izgorela u požaru… Nikada nije odgonetnuto zašto je ovaj mladić kidisao na susede i rođake. Zna se samo da je kobnog dana u ranu zoru s ocem i bratom poveo u susedno selo malog psa na vakcinaciju. Kuče je uelo za nogu Zorana Martića, sina ubijenog Vukote. Posle toga je nastala svađa. Vukota je zakačio Kostu šakom po licu, nakon čega on nije želeo da se s njim, ocem i bratom traktorom vrati u selo. Umesto toga, otrčao je, dohvatio pušku i započeo krvavi pir.

Momčilo (14) pred spavanje pobio celu porodicu

Nekoliko meseci kasnije nova tragedija potresla je sever Crne Gore. Ovoga puta, gotovo neverovatno zvuči, višestruki ubica bio je četrnaestogodišnji Momčilo Cerović iz Čokrlija, sela udaljenog tridesetak kilometara od Bijelog Polja. Za svoje godine izuzetno dobro razvijen i dobar strelac, Momčilo je 14. februara 1993. godine u porodičnoj kući likvidirao oca Mlađena (45), majku Milevu (43), brata Mila (20), sestrića Jovana Truntića, koji još nije imao ni tri godine i babu Mitru (70). Potom je, kako je utvrdila istraga, sebi oduzeo život iz automatske puške iz koje je, naslonivši je na pod, pucao u glavu.

Ostala je tajna zašto je četrnaestogodišnjak pobio svoju porodicu, koja se mirno spremala za spavanje.

Novo hteo da "zatre trag" rođaku Vuksanu

Iste godine, devet meseci kasnije, u Bijelom Polju dogodilo se još jedno višestruko ubistvo. Devetog novembra 1993. godine, oko 20 sati, u svom domu svirepo su likvidirani Vuksan Sošić (42), radnik tadašnje Robne kuće Beograd u Bijelom Polju i njegova supruga Slavica (40), daktilografkinja u Osnovnom sudu u tom gradu, kao i deca Tatjana (12) i Milosav Sošić, star samo osam godina. Masakr u roditeljskoj kući preživeo je samo jedanaestogodišnji Vladan.

Ovaj teški zločin nad mirnim ljudima počinio je njihov bliski rođak Novo Sošić (44), radnik Crnagoraputa, koji je te noći sedeo kod rođaka i gde je dočekan rakijom i kafom. Posle razgovora, u trenutku kada mu je Vuksan pružio ruku u znak pozdrava, Novo ga je snažno stegao, povukao k sebi i nekoliko puta mu zario u grudi lovački nož, koji je pre toga pripremio i sakrio u rukavu. Slavica je pokušala da pomogne suprugu, ali je i ona dočekana nožem. Sošić je potom izvadio pištolj tetejac i zapucao k ranjenom rođaku i njegovoj supruzi, overivši ubistvo.

Profimedia
 

Tri hica bio je namenio malenom Vladanu, ali ga je promašio. Potom je uleteo u dečiju sobu, i ubacivši novi šaržer, počeo da puca k Tatjani i Milosavu. Mala Tatjana, sudeći prema povredama, branila je svoj i život svoga brata golim rukama…

Kada je završio krvavi posao, Sošić se mirno prijavio policiji, a na suđenju se ponosio onim što je uradio. Čak je izrazio žaljenje što nije ,,zatro trag” rođaku Vuksanu. Na zaprepašćenje sudija, advokata, rodbine pobijenih i novinara, Novo je čak i izrecitovao ,,epsku pesmu” o zločinu koji je počinio.

Tošino polje, obična ledina, imovina njegovih i predaka nesrećnog Vuksana, bila je i povod da Novo počini zločin o kome se još priča.

Sva masovna ubistva su u Crnoj Gori brzo bivala zaboravljena, sve do danas...Vuk Borilović je podsetio da se u ovoj zemlji dešavali stravični pokolji!

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike