Crnoj Gori preti ukidanje srednjeg obrazovanje: Škole u Šavniku upisuju po dva đaka

11.08.2022

06:49

0

Brojna područna odeljenja u Šavniku, Žabljaku i Plužinama su zatvorena, a stanovništvo se ubrzano raseljava

Crnoj Gori preti ukidanje srednjeg obrazovanje: Škole  u Šavniku upisuju po dva đaka
učionica djaci pribor - Copyright Pixabay

Prazne đačke klupe strah su, ali i realnost sa kojom bi se u bliskoj budućnosti mogli susresti crnogorska mesta Šavnik, Plužine i Žabljak. Sa nešto manje od 400 osnovaca, te ispod 200 srednjoškolaca u ovim opštinama, broj učenika drastično pada iz godine u godinu. Najteža situacija je u Šavniku, gde su osnovnu školu upisala četiri, a srednju svega dva đaka.

- Bilo je po tri odjeljenja i svako odeljenje je brojalo orjentaciono 28-30 učenika - kazao je za cdm.me bivši prosvetni radnik Božidar Pejović.

Pejović pamti početak prosvetne karijere na Žabljaku pre 40 godina, kada su škole ispod Durmitora vrvile od dece. Ipak, migracije i siromašenje severa doveli su do sve manjeg broja učenika u klupama u Žabljaku, Šavniku i Plužinama. Osnovnu i srednju školu u ove tri opštine pohađa nešto manje od 600 đaka.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

- Godine 1995. je ovde bilo upisno 492 učenika, a prošle godine školu je pohađalo 211 učenika. To se vidi da je pad od 280 za ove godine. Znači, godišnje se izgubi oko deset učenika i manje - rekao je direktor OŠ “Dušan Obradović” Željko Miljić.

U predstojećoj školskoj godini na Žabljaku će po prvi put biti manje od 200 osnovaca, od čega 24 u prvom razredu. U Plužinama će biti deset prvaka od 130 učenika. Najgora situacija je u Šavniku. Od 62 đaka u osnovnoj školi, svega četiri će pohađati prvi razred.

- Ako se ovako nastavi preti nam opasnost da jednostavno srednje obrazovanje bude ukinuto. Jednostavno iz razloga što nedostaje dece - rekao je direktor Školskog centra Šavnik Bajo Zorić.

Brojna područna odeljenja u Šavniku, Žabljaku i Plužinama su zatvorena. Stanovništvo se ubrzano raseljava, a kao glavni razlog sagovornici navode uništenu privredu u ovim opštinama.

- Sledeći razlog je što je poljoprivreda uništena, što je selo napušteno. Onda, zimi su teške, ljeti se mnogo radi i tako svi izbegavaju rad, svi nekako žele olako da zarade, brzo da zarade, a da ne rade ništa - dodao je Pejović. A kada je na severu situacija takva, Božidar zaključuje:

- Sve je manje igre, dečje graje, sve je manje đaka u klupama.

Šavnik će u narednoj školskoj godini od ukupno 18 imati dva nova srednjoškolca. U Plužinama će srednju školu pohađati 64 đaka, na Žabljaku 115.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: cdm.me

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike