Bugarska nema milosti: Ako Skoplje ne promeni taktiku, Sofija će blokirati put ka EU

21.10.2020

21:46 >> 22:31

0

Autor: M.Vu

Ako Skoplje ne promeni taktiku i ne načini ozbiljne ustupke po pitanju istorijskih sporova sa Sofijom, put Severne Makedonije će verovatno biti blokiran

Bugarska nema milosti: Ako Skoplje ne promeni taktiku, Sofija će blokirati put ka EU
Copyright Pixabay

Ako Skoplje ne promeni taktiku i ne načini ozbiljne ustupke po pitanju istorijskih sporova sa Sofijom, put Severne Makedonije će verovatno biti blokiran, navodi sajt „Medijapul“.

Kako piše sajt pozivajući se na diplomatske izvore, sve je verovatnije da Bugarska neće dati svoju saglasnost za održavanje međuvladine komisije o pristupanju Severne Makedonije EU, planirane za decembar.

„Imajući u vidu okvirnu poziciju bugarskog parlamenta koja je usvojena uz politički, ali i nacionalni konsenzus 2019. godine, vlada nema izbora i ona će blokirati Severnu Makedoniju ako Skoplje ne učini ništa suštinski, neće izbeći prepreke u evropskom procesu“, navode ti izvori.

Prema tom stavu parlamenta, Sofija poziva Skoplje da odbaci jezik mržnje prema Bugarima, da ukloni sa spomenika poruke tipa – „bugarski fašistički okupator“, da odustane od ideje o makedonskoj nacionalnij manjini u Bugarskoj i formulacije „makedonski jezik“.

Bugarski premijer Bojko Borisov i šefica diplomatije Jekaterina Zaharijeva u više navrata su izražavali podršku Severnoj Makedoniji na evropskom putu, ali ministar odbrane Krasimir Karakačanov je upozorio susednu zemlju da se ne nada da će neko izvršiti pritisak na Bugarsku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike