U Hrvatskoj nove stroge mere: Zabrana okupljanja i prodaje alkohola

26.10.2020

06:28 >> 08:30

0

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, epidemiološke mere trajaće 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjena situacija

U Hrvatskoj nove stroge mere: Zabrana okupljanja i prodaje alkohola
Copyright Tanjug/AP Photo/Armando Franca, File)

U Hrvatskoj danas u ponoć stupaju na snagu nove epidemiološke mere koje podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu…

Potpredsednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović saopštio je juče da se zbog porasta broja zaraženih koronavirusom epidemiološke mere određuju u trajanju od 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjena situacija.

– Odlukom o nužnim epidemiološkim merama ograničavaju se okupljanja. Želim da naglasim da donosimo odredbu kojom su propisani stroga mera fizickog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i metar i po na otvorenom – rekao je Božinović.

On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, prenosi “Jutarnji list”.

Istakao je da na svadbama može biti najviše 30 osoba.

– Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba može biti prisutno. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike.

Ono što je još odlučeno je da javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi, koje mogu da traju do ponoći.

Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.

NEMA PRODAJE ALKOHOLA

Takođe, uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru.  Obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno je korićenje maski prilikom ulaska na groblja i boravka na njima.

Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su u obavezi da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u vezi s disajnim organima.

– Data je preporuka da se uvede rad od kuće kad je to moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuja rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka – rekao je Božinović.

Zagrebačka “Arena” bolnica ako bude trebalo

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je da će, ako bude potrebno, zagrebačka “Arena” biće mobilisana u tercijarni centar za zbrinjavanje obolelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

– Osnovni izazov je zdravstveni sistem i njegovo potencijalno preopterećenje – ocenio je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u poslednje dve nedelje beleži porast zaraženih, a juče je evidentiran novi rekord s 2.421 novim slučajem.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike