Hrvati doneli nove odluke: Samoizolacija skraćena na 10 dana, ovo su pravila za obolele

27.10.2020

08:54

0

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je nove kriterijume za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantin

Hrvati doneli nove odluke: Samoizolacija skraćena na 10 dana, ovo su pravila za obolele
Copyright Profimedia

Prema novim informacijama, samoizolacija se skraćuje sa 14 na 10 dana.

– Samoizolacija osobe koja je imala bliski kontakt sa obolelom osobom od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Izuzetak su osobe koje rade u ustanovama za smeštaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojima karantin traje 14 dana – stoji u odluci.

Kriterijum za prekid izolacije

– Kriterijumi za prekid izolacije podeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboleli s blagom ili umerenom kliničkom slikom, oboleli s teškom kliničkom slikom, oboleli koji je imunokompromitovan u kolektivu s osetljivom populacijom i asimptomatski oboleli od COVID-19.

Klinički kriterijum za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene telesne temperature bez primene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan) – stoji u uputstvu HZJZ.

– Sve mjere koje se odnose na zdravstvene radike i radnike socijalnih usluga smeštaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama, na roditelje koji borave sa detetom u bolnici (zdravstvene ustanove treba da omoguće uzimanje brisa roditelja na istom mestu na kom se uzima bris njihovom detetu) – stoji u dokumentu.

Postupak s bliskim kontaktima obolelog od bolesti covid-19

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti obolelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karantin/samoizolaciju.

Pixabay

Bliski kontakti podležu zdravstvenom nadzoru u karantinu/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od poslednjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku ni tokom karantina/samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti (ako kapaciteti dozvoljavaju) ili postoji epidemiološka indikacija.

Na početku karantina/samoizolacije treba testirati bliske kontakte obolelih od bolesti COVID-19 ako su identifikovani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s osetljivim grupama.

Ako osobe u karantinu/samoizolaciji razviju simptome bolesti kompatibilne s bolesti COVID-19, treba ih ako laboratorijski kapaciteti omogućavaju, testirati na SARS-CoV-2. U očekivanju rezultata testiranja treba ih tretirati kao obolele od COVID-19.

Ako nije moguće uzeti bris obolelom kontaktu prvih dana bolesti ili ako zbog laboratorijskih kapaciteta nije moguće očekivati nalaz u roku od dva dana, nije ih potrebno testirati, već se smatraju obolelim od COVID-19. Ako su pozitivni ili ih nije moguće testirati rano nakon razvoja simptoma, postupa se dalje s njima kao s novoobolelom osobom

Kriterijiumi za završetak izolacije obolelih od bolesti covid-19

Za asimptomatske slučajeve COVID-19 završetak izolacije preporučuje se 10 dana nakon prvog pozitivnog testa/uzimanja uzorka na SARS-CoV-2, uz uslov da tokom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma, koriste se kriterijiumi za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna tačka datum pojave simptoma.

Simptomatski bolesnik s COVID-19 s blagom ili umerenom kliničkom slikom, koji nije imunokompromitovan niti radnik/korisnik okruženja s osetljivom populacijom.

Koronavirus, izolacija, društvo

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s bolesti COVID-19 preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriterijumi:

– najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika i ima značajno poboljšanje (smanjenje) drugih simptoma COVID-19.

– Da je prošlo je najmanje 10 dana od prvog dana bolesti.

ili

– Osoba ima dva uzastopna negativna rezultata testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata.

Simptomatski bolesnik s COVID-19 s teškom kliničkom slikom koji nije imunokompromitovan niti radnik/korisnik okruženja s osetljivom populacijom.

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s COVID-19 s teškom kliničkom slikom koja zahteva intenzivnu negu, preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriterijumi:

– najmanje tri uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika i značajno poboljšanje simptoma bolesti COVID-19.

– Da je prošlo je najmanje 14 do 20 dana od prvog dana bolesti

ili

– Osoba ima dva uzastopna negativna rezultata testiranja na SARS-CoV-2 RT-PCR s razmakom od minimalno 24 sata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike