Patrijarh Kiril izrazio saučešće povodom smrti Amfilohija: "Neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova"

30.10.2020

14:50

0

Autor: A. B.

U selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan, istakao je Kiril

Patrijarh Kiril izrazio saučešće povodom smrti Amfilohija: "Neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova"
Printscreen / Youtube / Телевизија Храм

Ruski patrijarh Kiril izrazio je danas saučešće zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Patrijerh Kiril je u ime Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime, pismo uputio srpskom patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

On se osvrnuo na mitropolitov život, kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori.

Kao da spava: Telo mitropolita Amfilohija izloženo na Cetinju, sahrana u nedelju, liturgiju će služiti patrijarh Irinej (FOTO)
Zvona u hramovima u Crnoj Gori zvoniće u 10, 12 i 16 sati, stižu brojne poruke žalosti povodom smrti mitropolita Amfilohija

– Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog – navodi se u pismu patrijarha Moskovskog i cele Rusije.

Ruski patrijarh rekao je da će u molitvenom sećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati “kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova”.

– Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan – napisao je patrijarh Kiril.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi