Patrijarh Porfirije predvodio litiju: Nikšić proslavio praznik Svetog Vasilija Ostroškog (VIDEO)

12.05.2022

19:23

0

Autor: 24sedam

Ovogodišnjom litijom, završena je duhovno–kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“

Patrijarh Porfirije predvodio litiju: Nikšić proslavio praznik Svetog Vasilija Ostroškog (VIDEO)
spc - Copyright Printscreen / Youtube / Острог Тв Студио

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mesto hodočašća za pravoslavne vernike.

Verni narod iz svih krajeva sabrao se danas u Nikšiću, gde je predvođen patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem krenuo u Svetovasilijevsku litiju, u čast zaštitnika nikšićke Saborne crkve, grada Nikšića i njegovih žitelja.

 

Episkop budimljansko nikšićki Metodije obratio se patrijarhu Porfiriju.

- Dobro došli u lučezarnu eparhiju, zlatnu bogom danu zvezdu koja osam vekova pretrajava. Deca Svetog Save i Svetog Vasilija od Berana do Nikšića narod naš podvizima velikim trajno utvrdi u svetoj crkvi pravoslavnoj i Hristovoj. Sveti Vasilije čije ime svetli kroz vekove zapleo se ljubavlju svojom među visoke crnogorske krše - rekao je vladika Metodije.

Patrijarh Porfirije kazao je da već puna četiri dana boravi u Crnoj Gori na stazama koje je ostavio Sveti Sava.

- Idem po tragovima korena koje je on posadio. I evo u svetosavskom i svetovasilijevskom gradu, u Nikšiću, imam priliku da doživim krunu radosti. Gledajući vašu snagu ne samo da smo ohrabreni nego ste i nama zadali da nikada ne smemo izdati Svetog Vasilija, a samim tim i svetoga Savu. Jasno nam je da je srpski narod opredeljen za sabornost da znamo reda i poredak, ko je stariji a ko mladi, ko je otac a ko majka. Bez ljubavi smo zapravo ništa. Danas je neophodna i molitva, ljudi su izgubljeni u svetu egoizma. Hristolika ljubav spaja nas jedne sa drugima, spaja nas sa Bogom. LJubav i gore pomera, neprijatelje pretvara u prijatelje - poručio je srpski patrijarh.

 

Inače, ova litija se održava od 1996. godine.

Ovogodišnjom litijom, završena je duhovno–kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike