Imate li malo sramote? Hrvati uputili protestnu notu Austriji i to sve zbog - ustaškog grba!

06.05.2022

05:27

0

Autor: 24sedam

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je u četvrtak protestnu notu Austriji zbog uklanjanja "istorijskog" hrvatskog grba

Imate li malo sramote? Hrvati uputili protestnu notu Austriji i to sve zbog - ustaškog grba!
1280px-Gedenkstätte_für_die_Opfer_des_Massakers_von_Bleiburg - Copyright Foto: Wikipedia

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je u četvrtak protestnu notu Austriji zbog uklanjanja "istorijskog" hrvatskog grba sa spomen kamena počasnog odreda Blajburga. Iako su hrvatske vlasti okarakterisale ovaj grb kao istorijski, ipak je poznato da se radi o ustaškom simbolu.

Grb je u privatnom vlasništvu austrijskog počasnog Blajburškog odreda, a razlozi i opravdanje za njegovo uklanjanje koje je dala Opštinska uprava Velkermarkta su „za Republiku Hrvatsku neprihvatljivi sa istorijskog, društvenog i političkog gledišta“ - saopštilo je ministarstvo.

Povodom pitanja komemoracije u Blajburgu, Ministarstvo spoljnih poslova navodi da ona nesumnjivo mora biti posvećena isključivo sećanju na poginule tokom parastosa kada se odaje počast hiljadama civilnih žrtava.

Foto: Wikipedia
 

 

Počasni Blajburški vod uklonio je sporni natpis kako bi izbegao neželjenu vezu između natpisa i grba na spomeniku, navodi se u saopštenju.

- Sam grb vekovima je bio sastavni deo heraldike Habsburške Monarhije i u raznim istorijskim spisima, stoga nema i ne može da ima protivustavne konotacije - piše u hrvatskom protestu Austrijancima. - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je takođe istaklo da je proglašenjem istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno narušen ugled Republike Hrvatske i ugled Hrvata koji žive i rade u Austriji.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike