Ko sve čini novu vladu Crne Gore: Četiri potpredsednika, 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja

26.04.2022

20:22

0

Dritan Abazović kao mandatar će u četvrtak predsedavati sednicom nove, manjinske vlade

Ko sve čini novu vladu Crne Gore: Četiri potpredsednika, 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja
parlament Crne Gore - Copyright AP/Risto Bozovic

U četvrtak, 28. aprila Skupština Crne Gore bi trebalo da izabere novu manjinsku vladu mandatara Dritana Abazovića, koja će imati četiri potpredsednika, 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja.

Podgorički portal CdM piše o obrazovanju članova buduće vlade i navodi da je aktuelni potpredsednik i budući premijer Abazović doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer Politikologija, Univerziteta u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smeru Međunarodni odnosi.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, budući potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede je završio Elektrotehničku školu. Navodi se i da je bivši uspešni karatista.

Budući ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je turizmolog. Osnovne i specijalističke studije završio na državnom Fakultetu za Turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Ministar finansija u manjinskoj vladi Aleksandar Damanović je magistar ekonomskih nauka. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Magistar ekonomskih nauka je i budući crnogorski ministar odbrane, lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević. Nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu, magistrirao je na dvogodišnjim postdiplomskim studijama “Preduzetnička ekonomija” na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Šef diplomatije: Ranko Krivokapić

Novi crnogorski šef diplomatije biće počasni predsednik SDP-a Ranko Krivokapić, magistar pravnih nauka. Diplomirani pravnik, položio usmeni magistarski ispit na Pravnom fakultetu u Beogradu - oblast međunarodni odnosi.

Potpredsednik vlade i ministar kapitalnih investicija biće lider Bošnjačke stranke, magistar, inženjer metalurgije Ervin Ibrahimović. Završio je Metalurški fakultet na Univerzitetu u Prištini. Magistrirao je na Univerzitetu u Beogradu.

Njegov partijski kolega, generalni sekretar Bošnjačke stranke Admir Adrović, budući ministar rada i socijalnog staranja je diplomirani ekonomista.

Član Predsedništva SNP-a, magistar nauka i profesor ruskog jezika Miomir Vojinović biće novi ministar prosvete.

Na čelu Ministarstva zdravlja naći će se kadar SNP-a, ekonomista Dragoslav Dado Šćekić.

Buduća potpredsednica vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović (GP URA) je doktorirala 2012. godine na odseku za međunarodne i evropske studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu je i magistrirala i diplomirala radovima „Građanstvo Evropske unije“ i „Evropski parlament“.

Ana Novaković Ðurović je kandidatkinja za ministarku ekologije i urbanizma. Ova funkcionerka GP URA, završila je Fakultet političkih nauka u Podgorici, smer- međunarodni odnosi. Bila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Buduća ministarka kulture i medija je Maša Vlaović je nestranačka ličnost, 2008. je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, smer međunarodna ekonomija, a 2014. završila osnovne studije na Fakultetu umetnosti Univerziteta Donja Gorica, gde je magistrirala.

Podgorički advokat Marko Kovač kao predlog Socijalističke narodne partije biće ministar pravde u 43. vladi Crne Gore.

Maraš Đukaj, politički direktor Albanske alternative, budući je ministar javne uprave. Specijalističke studije je završio na Učiteljskim studijama Univerziteta Crne Gore, a magistrirao je na Evropskom univerzitetu u Tirani, stekavši zvanje magistra školske psihologije.

Fatmir Ðeka, lider Demokratske partije Albanaca, budući ministar ljudskih i manjinskih prava, završio je Ekonomski fakultet na Univerzitetu u Skadru.

Budući ministar ekonomskog razvoja iz GP URA Goran Ðurović diplomirani je ekonomista.

Ministar sporta biće diplomirani žurnalista Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije.

Adrijan Vuksanović predsednik Hrvatske građanske inicijative biće ministar bez portfelja. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, na odseku energetika, smer industrijska elektrotehnika i automatika.

Ministar bez portfelja biće i Zoran Miljanić, koji je diplomirao na Fakultetu bezbednosti u Skoplju 1988. godine, gde je završio i postdiplomske studije iz oblasti kriminalistike, prenosi portal CdM.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike