Ko je Robert Golob, čovek koji je pobedio Janšu: Izvisio za mesto direktora kompanije, a sada će verovatno biti premijer

25.04.2022

07:44

0

Robert Golob je rođen 23. januara 1967. godine u Šempetru pri Gorici na zapadu Slovenije

Ko je Robert Golob, čovek koji je pobedio Janšu: Izvisio za mesto direktora kompanije, a sada će verovatno biti premijer
Tan2022-4-22_7335449_7 - Copyright FOTO TANJUG/ STA/ NEBOJSA TEJIC

Pobednik parlamentarnih izbora u Sloveniji, 55-godišnji stručnjak za elektroenergetski sistem iz Primorske, nije nov u politici – nova je samo uloga u kojoj se našao, navodi Tanjug pozivajući se na STA.

 Robert Golob je rođen 23. januara 1967. godine u Šempetru pri Gorici na zapadu Slovenije.

Diplomirao je na ljubljanskom Fakultetu za elektrotehniku 1989. godine, a zatim je magistrirao i doktorirao, nakon čega je dobio Fulbrajtovu stipendiju za gostujuću poziciju na Tehnološkom institutu Džordžije u Atlanti, u SAD.

Godine 1997. zaposlio se kao docent na svom starom fakultetu.

Ovaj potencijalni novi premijer Slovenije Robert Golob bio je izvršni direktor u energetskom sektoru, pre nego što se vratio u politiku.

FOTO TANJUG/ STA/ NEBOJSA TEJIC
 

 

Ovaj stručnjak elektroenergetski sistem iz zapadne regije Primorska, odlučio je da izazove aktuelnog premijera Janeza Janšu na biralištima nakon što nije dobii podršku krajem prošle godine za još jedan mandat generalnog direktora energetske kompanije GEN-I, iako je čak 15 godina bio na čelu te kompanije. 

Pod liberalnom vladom Janeza Drnovšeka bio je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu životne sredine od 1999. do 2002. godine. Pre toga je bio na čelu pregovaračkog tima Slovenije o energetskoj politici u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom.

Golob je 2011. godine postao potpredsednik Pozitivne Slovenije, stranke koju je osnovao gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič, koja je pobedila na parlamentarnim izborima 2011. godine, ali nije uspela da forira Vladu.

Jankovič, koji se u to vreme suočavao sa sličnim optužbama kao Janša, kaže da je Golob bio njegov “prvi izbor” da nasledi Janšu na mjestu premijera. Međutim, Golob se navodno predomislio i premijerka je postala Alenka Bratušek.

Nakon raskola u Pozitivnoj Sloveniji, Golob je stao na stranu Bratušek i jedno vreme bio potpredsednik njene stranke.

Zalaže se za tehnokratski pristup vlasti, dva zadatka prioritet

FOTO TANJUG/ STA/ NEBOJSA TEJIC
 

 

Golob je prvi put nagovestio da će se vratiti u politiku na konferenciji za novinare GEN-I u novembru 2021. godine, na kojoj se pojavio s Janšinim bivšim saveznikom, brigadnim generalom Antonom Krkovičem, koji je rekao da su plan da se Golob smeni sa mesta šefa GEN-I orkestrirali ljudi bliski Janši.

Nakon mnogo spekulacija, Golob je preuzeo malu zelenu stranku koju je formirao Jure Leben, ministar životne sredine 2018-19, i preimenovao je u Pokret Sloboda na kongresu krajem januara, zajedno s nekoliko profesionalaca koji su izgubili ili napustili karijeru pod tadašnjom vladom, uz obećanje da će se fokusirati na zelenu agendu, otvoreno društvo, normalizaciju i modernu državu blagostanja.

Politički, Golob je liberal koji se zalaže za ličnu i društvenu odgovornost i tehnokratski pristup vlasti, koju planira da formira sa drugim strankama levog centra.

Kada se vlada formira, on kaže da će njihov prvi zadatak biti da se pripreme za jesenji talas kovid-19 kako bi zaštitili ugrožene, a istovremeno omogućili društvu, ekonomiji i posebno školama da normalno funkcionišu.

Drugi prioritet biće obezbeđivanje snabdevanja energijom za zimu i zaštita ugroženih od cenovnih šokova.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike