Posle opsadnog stanja u Ljubljani: Demonstranti se razišli nakon sukoba s policijom

05.11.2020

19:15 >> 20:20

0

Slovenačka policija upotrebila je vodene topove protiv grupe demonstranata, koji su zasuli policiju kamenicama i pirotehničkim sredstvima

Posle opsadnog stanja u Ljubljani: Demonstranti se razišli nakon sukoba s policijom
Copyright Ilustracija-Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Nakon što je policija u Ljubljani upotrebila vodene topove i suzavac protiv nekoliko desetina demonstranata koji su se okupili prostestujući protiv novih mera vlade za suzbijanje korona virusa, oni su se razišli, piše slovenačko Delo.

Maskirani demonstranti okupili su se u centru glavnog grada Slovenije, jer veruju da je pandemija korona virusa deo “svetske zavere”, a da su oni „ratnici svetlosti“ koji će razotkriti sve te laži, objavljeno je na 24ur.com.

Demonstranti, koji su se podelili u nekoliko grupa, policiju su zasuli kamenicama i pirotehničkim sredstvima.

Centar Ljubljane nadletali su helikopteri, začulo se i nekoliko eksplozija, a jedan od novinara je provređen, piše Delo. Svedoci su izjavili da su neki od demonstranata imali navijačka obeležja.

Produžena zabrana kretanja, osnovci ne idu u školu

Vlada Slovenije produžila je zabranu kretanja između opština i zabranu okupljanja više od šest osoba za još nedelju dana, ali je dozvolila da se otvore još neka preduzeća i službe.

U Sloveniji se, posle dve nedelje raspusta, osnovci neće vratiti u škole u ponedeljak zbog situacije u vezi sa korona virusom pošto će ponovo biti uvedeno održavanje nastave na daljinu. U srednjim školama i gimnazija već je uvedeno učenje na daljnu početkom ove nedelje.

Vrtići će, takođe, ostati zatvoreni, ali će briga o deci biti dostupna roditeljima, koji su zaposleni u službama od ključnog značaja. Univerziteti i druge visokoškolske ustanove nastaviće da održavaju nastavu na daljinu, a škole za decu i odrasle s specijalnim potrebama ostaće zatvorene.

MInistarka obrazovanja Simona Kustec rekla je da će vlada preispitati odluku za nedelju dana.

Preduzeća čije će poslovanje biti omogućeno od petka uključuju usluge pedikira i specijalizovane prodavnice koje prodaju proizvode za negu dece i majki, tehničku robu, automobile, bicikle, nameštaj, satove, nakit, kao i one koje se bave uslugama fotografisanja i fotokopiranja.

Predstavljajući promene uredbe, koje su usvojene danas, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Ajda Cuderman rekla je da se ublažavaju restiriktivne mere na aktivnosti gde je mala mogućnost od prenosa korona virusa.

Kako navodi STA, objekti koji se otvaraju moraće da poštuju dodatne bezbednosne mere, koje uključuju po jednog kupca na 30 kvadratnih metara.

U tržnim centrima, ulazi i izlazi moraće da budu odvojeni, a na oba mesta moraće da budu postavljene sredstva za dezinfekciju i moraće redovno da se provetravaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike