Krivokapić se obratio naciji: Izneo biografije novih ministara (VIDEO)

05.11.2020

20:40 >> 20:45

0

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić zvanično je večeras predstavio kandidate za ministre u novoj Vladi

Krivokapić se obratio naciji: Izneo biografije novih ministara (VIDEO)
Copyright Foto: Profimedia

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić zvanično je večeras predstavio kandidate za ministre u novoj Vladi.

“Sedam je stubova na kojima počiva naša Vlade – pet su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima EU. Prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju, drugi digitalnu transformaciju, treći je regionalna saradnja i povezanost, četvrti je unapređenje konkurentnosti. Peti je socijalna zaštita, šesti je društveno jednake šanse, a sedmi je dobrota upravljanja, da krenemo u proces integracija ka EU. U tom delu opredelili smo se za 12 ministarstvava”, rekao je Krivokapić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Za ministra unutrašnjih poslova, Krivokapić je predložio advokata Nikolu Terzića.

Terzić je rođen 1984. godine u Podgorici gde je i završio Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore, a od 2013. radi u advokatskoj kancelariji Terzić – Živković.

Osim zastupanja u sporovima pred sudovima i državnim organima bavi se i konsultantskim uslugama iz oblasti privrednog prava, radnog prava i javnih nabavki.

Ministarstvo spoljnih poslova

Za novog ministra spoljnih poslova, Krivokapić je predložio još jednog mladog Podgoričanina, 36-ogodišnjeg diplomiranog politikologa Đorđa Radulovića.

On je završio Fakultet političkih nauka u Podgorici a govori engleski i ruski jezik.

U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2011. a februara ove godine imenovan je za direktora Direkcije za Evropsku uniju.

Bio je i zamenik ambasadora Crne Gore u Rumuniji.

Ministarstvo pravde, manjinskih i ljudskih prava

Za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Krivokapić je predložio Vladimira Leposavića, diplomiranog pravnika i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, koji takođe ima 36 godina.

Leposavić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalizirao se u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu i doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016.

Autor je dve monografije a u izdanju Matice srpske u Crnoj Gori, objavljena mu je knjiga “Uhvaćeni u vršenju svojih prava”.

Ministarstvo finansija i socijalnog pitanja

Na mestu ministra finansija i socijalnog pitanja još ranije je bio viđen Pljevljak Milojko Spajić.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a ima i diplome brokera i dilera na tržištu kapitala.

Spajić je završio i studije Ekonometrike na Osaka Univerzitetu u Japanu, kao stipendista japanske vlade.

Zvanje magistra stekao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj, a radio je i u velikim svetskim kompanijama u Evropi, SAD i Japanu. Govori pet svetskih jezika.

Ministarstvo kapitalnih investicija

Za ministra kapitalnih investicija, novog resora koji uključuje i saobraćaj i energetiku, Krivokapić je predložio Mladena Bojanića.

Nekadašnjeg poslanika i predsedničkog kandidata opozicije na izborima 2018., na kojima je izgubio od Mila Đukanovića.

Bojanić je široj javnosti pre svega poznat kao ekonomski stručnjak, a devet godina bio je u rukovodstvu Saveza ekonomista Crne Gore.

Sa diplomom brokera i dilera na tržištu kapitala, jedno vreme pokrivao je i funkciju direktora Montenegroberze, ali i investicionog fonda Aktiva Integra.

Bio je poslanik Pozitivne Crne Gore, a nakon razlaza sa liderom Darkom Pajovićem i nezavisni poslanik, najpoznatiji po tome što je obelodanio aferu “Ramada”.

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Na čelu ministarstva ekonomskog razvoja Krivokapić vidi magistra Jakova Milatovića.

On je nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Pogdorici magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Oksford, kao stipendista britanske vlade, a radio je kao ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), prvo u Londonu a onda u Podgorici.

Radio je i za Dojče banku u Frankfurtu i NLB grupu u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Ratko Mitrović predložen je za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U radnoj biografiji navodi da je diplomirao na Arhitektonsko građevinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1981. godine, da je bio angažovan na projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji više destina različitih objekata visokogradnje te da je bio direktor gradnje Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U poslednjih pet godina bavi se istraživanjima iz oblasti upravljanja projektima, novim tehnologijama i materijalima iz obnovljivih izvora energije.

Član je Tehničkog odbora Crnogorske akademije nauka i umetnosti, Udruženja procenitelja i Inženjerske Komore Crne Gore.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je magistar Aleksandar Stijović koji radi u Institutu za šumarstvo Crne Gore.

U Vladi bi trebalo da budu i tri dame.

Ministarstvo zdravlja

Za ministarku zdravlja predložena je načelnica Odeljenja Pulmologije Interne Klinike Kliničkog centra Crne Gore doktorka Jelena Borovinić Bojović.

Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici, a Medicinski fakultet u Beogradu.

Lečila je pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom njegovog boravka u Kliničkom centru Crne Gore i o tome obaveštavala javnost.

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta

Za ministarku prosvete, nauke, kulture i sporta Krivokapić je predložio Vesnu Bratić, vanrednu profesorku Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja je na mestu predsednice NVO “Ne damo Crnu Goru” nasledila Krivokapića.

Bratić je rođena u Trebinju, a osnovu školu i gimnaziju je završila u Bileći.

Na Univerzitetu u Beogradu je magistrirala i doktorirala.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija Krivokapić je predložio Cetinjanku Tamaru Srzentić.

Živela je, studirala i radila na četiri kontinenta, a najduže u Crnoj Gori, Engleskoj i Franuskoj.

Ima diplomu kalifornijskog Univerziteta, a potom je završila i master studije menadžmenta u administraciji u Filadelfiji.

Prava CG podržala predlog mandatara za sastav vlade

Predsedništvo Prave Crne Gore večeras je podržalo predlog mandatara Zdravka Krivokapića za sastav Vlade Crne Gore.

“Na mandataru i ministrima je da svojim radom i rezultatima pokažu kvalitet, a na nama, predstavnicima parlamentarne većine u parlamentu, kao i celokupnom društvu, je da im damo šansu, obezbedimo snažnu društveno-političku podršku, ali i da budemo konstruktivni kontrolori i kritičari, a sve za dobrobit svih građana Crne Gore”, saopštila je Prava Crna Gora posle sednice Predsedništva kojom je presedavao predsednik stranke Marko Milačić.

U saopštenju se navodi i da je večerašnji predlog mandatara “istorijski čin” imajući u vidu da je reč o predlogu prve vlade bez DPS-a od uvođenja višestranačja u Crnu Goru.

Oni ocenjuju i da se vlada sastavljena od eksperata, imajući u vidu stanje u državi, može smatrati i Vladom nacionalnog spasa, sa političkom podrškom vladajuće većine u Parlamentu.

Pročitajte još:

Medojević oštar prema Krivokapiću: Vlada koju su obećali Milu Đukanoviću, idemo nazad u srednji vek

Abazović: Iznenađen sam predlogom za ministarsko mesto, podržavam Krivokapića

“Protiv nas se radilo u portama crkvi, ali i ovo će proći”: Mandić o predlogu Krivokapića za sastav nove Vlade

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike