Drama u Kolašinu: Pet dana bukte požari, gore i kuće, vatrogasci brane groblja, a avioni za gašenje vatre ne mogu da polete

23.03.2022

22:05

0

Kako bi se sprečile dalje posledice nužno je gašenje vatrene stihije iz vazduha ali te opcije za sada nema

Drama u Kolašinu: Pet dana bukte požari, gore i kuće, vatrogasci brane groblja, a avioni za gašenje vatre ne mogu da polete
subotica požar (2) - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Veći pet dana 12 kolašinskih vatrogasaca bori se sa više velikih požara koji haraju u više sela na teritoriji te opštine. Gore hektari šume, kuće, a vatrogasci i meštani pokušavaju nadljudskim naporima da stave vatru pod kontrolu. Kako bi se sprečile dalje posledice nužno je gašenje vatrene stihije iz vazduha ali te opcije za sada nema, jer je nijedan vazduhoplov za gašenje požara iz vazduha nije operativan, odnosno nije osigurani.

Ekipe Vatrogasne službe ovog grada u ovom trenutku od vatre brane i groblja...

- Trenutno branimo groblje u Ostreke, druga ekipa groblje Cerovića a podgorička ekipa put u Ceroviće - kazao je večeras u izjavi za portal Dan komandir Vatrogasne službe Kolašin Željko Darmanović.

Međutim i pored svih napora požar je zahvatio i neke kuće.

Vatrogasci i meštani se poslednjim atomima snage bore da sačuvaju šta se sačuvati može. U pomoć su im danas pristigle i ekipe iz Podgorice.

Na zahtev Direktorata za zaštitu i spašavanje anagažovana su dva helikoptera Vojske Crne Gore na ugroženom području.

Oni su potvrdili da im avioni za gašenje požara nisu operativni. Naime, nije izvršeno produženje osiguranja vazduhoplovima, tj. tenderska procedura za osiguranje je u toku, a pokrenuta je od strane Uprave za katastar i državnu imovinu. Tek po završetku tenderske procedure, odnosno dobijanja osiguranja za vazduhoplove, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a će moći da angažuju vazduhoplove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike