Krivokapić reagovao na zabranu polaganja venca: Milo Đukanović pokušava da opstane na podeli građana

11.11.2020

22:07

0

Crnu Goru, kao suverenu i nezavisnu zemlju, ne može ugroziti, niti njenu slavnu istoriju oduzeti polaganje venaca povodom Dana primirja, izjavio je večeras ma

Krivokapić reagovao na zabranu polaganja venca: Milo Đukanović pokušava da opstane na podeli građana
Copyright Zdravko Krivokapić, Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Crnu Goru, kao suverenu i nezavisnu zemlju, ne može ugroziti, niti njenu slavnu istoriju oduzeti polaganje venaca povodom Dana primirja, izjavio je večeras mandatar Zdravko Krivokapić, navodeći da DPS i dalje pokušava da opstane na podeli građana Crne Gore.

“Čuvari državnosti, istorije i tradicije nisu oni koji se služe politikantstvom, kako bi udaljili građane jedne od drugih”, naveo je Krivokapić na Tviteru, nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova predočilo ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću da je “neprihvatljiv” čin polaganja venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budva.

Sloga Crnogoraca, dodaje Krivokapić, uvek je bila najveća vrlina i temelj te države.

“Poruke mira, ukoliko su dobronamerne i iskrene, dobrodošle su od svih. DPS i dalje pokušava da opstane na podeli građana Crne Gore. Nedoslednost, kao njen princip i kredo, ogleda se tim pre i u činjenici da je bivšem ambasadoru Srbije Zoranu Bingulcu 2013. bilo dozvoljeno da položi vence, uz prisustvo Lazara Radenovića, predsednika Opštine Budva (DPS)”, napisao je Krivokapić.

Dešavanja povodom najave polaganja venaca u Budvi, kako dodaje, najnoviji su primer nedosledne politike DPS-a.

“Ta politika, uprkos deklarativnom zalaganju za dobrosusedske odnose, koristi svaku priliku da uđe u sitna diplomatska prepucavanja, kako bi još više i još dublje podelila građane Crne Gore”, naveo je Krivokapić.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas, povodom namere ambasadora Božovića da položi venac na spomen-ploču srpskim oslobodiocima u Budvi, da ne može da dozvoli “pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom usledile neminovne diplomatske posledice”.

Navodi se da je Božoviću predočeno da je najavljeni čin polaganja venca neprihvatljiv i da predstavlja “grubo falsifikovanje istorije i mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

Nakon najave iz Ambasade Srbije, Ministarstvo je, kažu, pozvalo na razgovor šefa diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Podgorici.

Navodi se da je Božović prihvatio stav Ministarstva spoljnih poslova i, kako kažu, odustao od najavljene ceremonije.

Iz Ambasade Srbije saopšteno je da zbog takvog stava Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore odlažu akciju uz nadu i želju da će se, kako ističu, u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu.

Navodi se da je Ambasada polaganje venca u Budvi planirala u skladu sa dosadašnom praksom i ustaljenom tradicijom, a povodom obeležavnja 11. novembra, Dan primirja u Velikom ratu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike