Alarmantno stanje u Crnoj Gori: Nismo u mogućnosti da primamo pacijente s lakšom kliničkom slikom

12.11.2020

08:55 >> 10:07

0

Autor: A. B.

Zdravstveni sistem Crne Gore nikada do sada nije bio u ovakvoj situaciji

Alarmantno stanje u Crnoj Gori: Nismo u mogućnosti da primamo pacijente s lakšom kliničkom slikom
Copyright Googlemap

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je alarmantna, upozorila je internista pulmolog Nena Milačić, i istakla da lekarski kadar neće moći da se izbori sa izazovima ukoliko se ona bude zahuktala.

Milačićeva je u Jutarnjem programu TVCG kazala da je zdravstvenim radnicima tokom radnog dana, a naročito tokom dežurstava, veoma teško, jer se susreću sa situacijom da primaju veliki broj pacijenata s vrlo teškom kliničkom slikom, a kiseonička mesta su ograničena.

– Situacija jeste alarmantna, jeste loša, ali nismo jedini koji kroz ovo prolaze. Bitno je da smo svesni toga u svakom momentu i da to ne ostavljamo po strani. Korona postoji svuda oko nas, negde daje težu, a negde lakšu kliničku sliku, zbog čega je važno adekvatno ponašanje – rekla je Milačićeva.

U Podgorici razvijena trobojka na Ambasadi Hrvatske, privedene dve osobe
Nov udar na SPC u Crnoj Gori: Saslušan vladika Kirilo, vernici se okupili ispred Centra bezbednosti

Zdravstveni sistem Crne Gore nikada do sada nije bio u ovakvoj situaciji, sa više od 30 pacijenata na odeljenju.

– Situacija je vrlo teška, kadar ne može da izađe na kraj sa tim ako krene da se zahuktava, a smatram da hoće, ne budu li se poštovale mere, i ako građani ne shvate ozbiljnost situacije – istakla je ona.

Na odeljenju pulmologije, kako je rekla, nemaju nijednog pacijenta s blagom kliničkom slikom.

– Mi nismo više u mogućnosti da primamo obolele s lakšom kliničkom slikom. To se rešava ili u kućnim uslovima ili na Infektivnoj klinici, mada i tamo sada ima dosta pacijenata. Najteži pacijenti su oni koji su na mehaničkoj ventilaciji, koji nemaju svoje disanje, i koji uz sve to razvijaju neke druge stvari vezano za kliničku sliku, koje životno ugrožavaju stanje pacijenata – navela je Milačićeva, a preneo je portal RTCG.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTCG

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike