Rat u državnom vrhu Hrvatske se nastavlja: "Zapaljivo" pismo Milanovića poslato na Plenkovićevu adresu

19.01.2022

22:56

0

Predsednik i premijer komšijske države ratuju već poprilično dugo, po pitanju svih mogućih tema, a sada i vojske

Rat u državnom vrhu Hrvatske se nastavlja: "Zapaljivo" pismo Milanovića poslato na Plenkovićevu adresu
plenković milanović - Copyright Tanjug/Hina/Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović uputio je pismo predsedniku vlade Andreju Plenkoviću u kojem poziva premijera da smeni ministra odbrane Marija Banožića, preneli su danas hrvatski mediji.

Milanović je u pismu optužio Banožića da skriva od javnosti zaključke Inspektorata odbrane koji potvrđuju da načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske, admiral Robert Hranj, nije kršio zakon u pružanju podrške Kancelariji Predsednika.

Milanović u pismu, koje je poslato u ponedeljak, od Plenkovića traži i da hitno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata odbrane.

Predmet nadzora Inspektorata bilo je postupanje Generalštaba OS RH u sprovođenju Odluke ministra odbrane o održavanju svečane zakletve 32. generacije regruta na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju podrške Oružanih snaga RH Kancelariji predsednika Hrvatske u 2021. godini.

U pismu je Milanović naveo da je Inspektorat odbrane utvrdio da su Generalštab i njegov načelnik postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske.

- Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar odbrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time naneo štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovde napominjem da je Vaš ministar odbrane tokom 2021. godine uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Generalštab krši zakon pružajući podršku predsedniku Republike i Vrhovnom komandantu OS RH - naveo je Milanović.

On je dodao da i sam način na koji je ministar odbrane tražio inspekcijski nadzor, unapred javno okrivljujući Generalštab OSRH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje da upravo Plenkovićev ministar odbrane kontinuirano zloupotrebljava svoja ovlašćenja.

- Ovakvo ministrovo zlonamerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumevanje sistema komandovanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabeležen način, ministar odbrane svojim odlukama praktično osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlašćenja Predsednika Republike kao Vrhovnog komandanta OS RH - dodao je Milanović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike