Džihadista spremao haos u Banjaluci! Bezbednosne službe ga već godinama prate

19.01.2022

07:03

0

Džihadista spremao haos u Banjaluci! Bezbednosne službe ga već godinama prate
banjaluka - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Osuđeni terorista Fatih Hasanović uhapšen u Doboju zahvaljujući obaveštajnim informacijama o planovima njegove grupe

Osuđeni terorista Fatih Hasanović, koji je za Dan Republike Srpske uhapšen u Doboju, označen je kao veoma opasna osoba koja je spremala haos tokom proslave 9. januara u Banjaluci. Mediji u RS su objavili da su bezbednosne agencije u stopu pratile Hasanovića, inače i dalje aktivnog u vehabijskom pokretu.

- Reč je o veoma opasnoj osobi, a zbog njegovog delovanja prate ga bezbednosne agencije u RS, ali i na nivou BiH. Postoje veoma ozbiljne indicije o tome šta radi poslednjih godina na području BiH - navodi portal Srpska info saznanja iz obaveštajnih krugova.

Izvor "Srpskeinfo" navodi da je Hasanović označen kao veoma opasna osoba koju prate bezbednosne agencije u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH, te da postoje ozbiljne indicije da se bavi radikalizovanjem Bošnjaka i drugim nedozvoljenim radnjama.

- Postojale su informacije da je nameravao da u Banjaluci 9. januara izazove određene incidente i provokacije i zbog toga se nije smelo dozvoliti da dođe.

Da je to bilo planirano, dodaje izvor, potvrđuju i ratne zastave sa ljiljanima koje su nađene kod Hasanovića i njegove ekipe koja je kontrolisana na ulazu u Doboju.

Vrbovao Bošnjake

Hasanović je bio uhapšen i 2015. nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u policijskoj stanici Zvornik ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Ibrić je prilikom ovog napada ubijen, a Hasanović je posle isteka 30 dana pritvora pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

- Iako je tada oslobođen, bezbednosne agencije su nastavile da prate njegovo delovanje. Postoje veoma ozbiljne informacije da se on i dalje bavi radikalizovanjem Bošnjaka, što predstavlja veliku opasnost, ali i drugim nedozvoljenim radnjama. Bezbednosne agencije su imale informaciju da će on pokušati da dođe u Banjaluku 9. januara i zato je zaustavljen u Doboju i ubrzo vraćen kući. Postojali su i dokazi da je Hasanović nameravao da u Banjaluci izazove određene incidente i provokacije i zbog toga se nije smelo dozvoliti da on dođe. Reč je o osobi sklonoj izazivanju incidenata i narušavanju bezbednosti - tvrdi izvor pomenutog portala, što potvrđuju pronađene bele zastave sa plavim grbom i ljiljanima.

Fatih Hasanović je ranije osuđen u Sudu BiH na godinu dana zatvora za krivično delo organizovanja terorističke grupe s ciljem pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država u Siriji i Iraku. On je dobio minimalnu kaznu zatvora jer je ranije sklopio sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Odbijena je optužba za neovlašćenu nabavku i držanje veće količine naoružanja koja je pronađena nakon njegovog hapšenja u porodičnoj kući, jer je Tužilaštvo BiH izmenilo optužnicu protiv optuženog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike