Skandalozna izjava hrvatske ministarke kulture: Pozvala Srbiju da odustane od posezanja za "njihovim teritorijama i kulturnom baštinom"

17.01.2022

18:57

0

Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje smatra da vezivanje Srbije za hrvatsku kulturu dolazi otuda što, kako navode, garantuje "nekakvu evropsku kulturu i nasleđe koje inače ne bi imali"

Skandalozna izjava hrvatske ministarke kulture: Pozvala Srbiju da odustane od posezanja za "njihovim teritorijama i kulturnom baštinom"
Printscreen/YouTube/HRT1/Pixabay

Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje (IHJJ) oštro je kritikovao zvanični Beograd da, kako tvrde, prisvaja dubrovačku književnost i da je zakonskim rešenjima dodatno, kako tvrde, učinjen "agresivan korak" posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Institut reaguje na nedavno usvojeni "Zakon o kulturnom nasleđu" u kojem se navodi da "izdanja dubrovačke književnosti, pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom".

Printscreen/Google Maps/Wikipedia
 

 

U saopštenju, koje prenosi Hina, tvrdi se da je i "dosadašnja srpska kulturna i politička javnost često iskazivala želju i potrebu za prisvajanjem hrvatskoga kulturnog dobra".

Navode da su motivi za usvajanje ovakvog zakona "najverovatnije politički", pa i na, kako kažu, "priznavanje" da je dubrovačka književnost "i hrvatska", a ne samo srpska "kako se donedavno govorilo u srpskim kulturnim krugovima".

- Smatramo da je reč o jednako sramnom i nedobrosusedskom, a u krajnjoj liniji kulturno-jezičko neodrživom činu koji zaslužuje krajnju osudu - naveli su iz IHJJ.

Printscreen/YouTube/HRT1
Nina Obuljen Koržinek

 

Institut smatra da vezivanje Srbije za hrvatsku kulturu i njeno prisvajanje dolazi otuda što, kako navode, garantuje "nekakvu evropsku kulturu i nasleđe koje inače ne bi imali"...

Hina prenosi i reagovanje ministarke za kulturu i medije Nine Obuljen Koržinek, koja je pomenuti zakon nazvala "skandaloznim", Srbiju pozvala da odustane od posezanja za "hrvatskim teritorijama i kulturnom baštinom" i najavila da će reagovati preko Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Tanjug.

Institut smatra, kako navode, "prozirnim i krajnje neprimerenim takav perfidan čin jer su dubrovačka književnost i dubrovačka kultura bili i ostaće isključivo hrvatski, kao jedan od bisera hrvatske hiljadugodišnje kulturne baštine".

Bonus video

24sedam TV

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti