Strože kazne za pedofile u Crnoj Gori: Zatvor i do 40 godina, primena počinje od danas

08.01.2022

17:18

0

Pedofili će, nakon izlaska iz zatvora, ubuduće biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se u registru

Strože kazne za pedofile u Crnoj Gori: Zatvor i do 40 godina, primena počinje od danas
Copyright Pixabay

U Crnoj Gori od danas su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih dela protiv polnih sloboda, učinjenih prema deci i nemoćnim licima.

Pedofili će, nakon izlaska iz zatvora, ubuduće biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se u registru.

Sve to propisano je izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je usvojen prošle sedmice u crnogorskoj skupštini, a primenjuju se od danas, piše portal Analitika, a prenosi Tanjug.

Iz udruženja Roditelji.me saopštili su kako su se oni godinama zalagali za izmene Krivičnog zakonika u cilju zaštite dece od pedofila, a usvajanjem izmena i dopuna pre nekoliko dana, uvaženi su gotovo svi njihovi predlozi, koji su uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika formalizovani u vidu amandmana.

Novom verzijom Krivičnog zakonika korigovana je kaznena politika za sva krivična dela protiv polnih sloboda, koja se tiču zaštite maloletnih i nemoćnih lica.

Za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja, zakon propisuje da počinilac bude kažnjen i kaznom zatvora u trajanju do 40 godina.

Mere posebnog nadzora

Prema učiniocu krivičnog dela protiv polnih sloboda u kojima su žrtve deca, posle izdržane kazne zatvora, od danas se sprovode i mere posebnog nadzora.

Pedofili će, prema novom Zakonu, biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletna lica, vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, igrališta itd.

Propisano je i da obavezno posećuju profesionalna savetovališta, kao i da obaveste nadležne u slučaju promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta.

Dvadeset godina nakon izlaska iz zatvora biće dužni da obaveštavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo.

Krivični zakonik predviđa i mogućnost ukidanja mera posebnog nadzora posle isteka svake četiri godine od početka primene.

Za počinioce je previđen prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, delatnosti ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnim licima.

Okrivljenima za ta dela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zasnivanje radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva, delatnosti ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnicima.

Dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene, udruženje Roditelji je tražilo i formiranje registra počinilaca krivičnih dela protiv polnih sloboda na štetu dece.

Sada je i zakonski regulisano da Ministarstvo pravde u narednom periodu vodi posebnu evidenciju o licima osuđenim za krivična dela protiv polnih sloboda na štetu maloletnika.

Podaci iz posebne evidencije vodiće se trajno, bez mogućnosti brisanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike