Prvi slučaj flurona u Hrvatskoj: Istovremene zaraze gripom i koronom, prijavila i Banjaluka

04.01.2022

10:30 >> 14:04

0

Pre par dana je objavljeno da je otkriven prvi svetski slučaj flurone u Izraelu

Prvi slučaj flurona u Hrvatskoj: Istovremene zaraze gripom i koronom, prijavila i Banjaluka
Hitna pomoć - Copyright Profimedia

U Hrvatskoj je juče detektovan prvi slučaj flurone, zaraze gripom i koronom istovremeno. To je otkrila doktorka Vraneš iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar jutros na HRT-u.

- Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa. Virus gripa i virus korone. To nije nepoznato da je moguće zaraziti se sa više patogena odjednom. Flu je na engleskom grip pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenuće grip, on je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije ga bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo videti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom - rekla je doktorka Vraneš.

U Izraelu otkriven prvi svetski slučaj flurone

Pre par dana je objavljeno da je otkriven prvi svetski slučaj flurone, odnosno istovremene zaraze korona virusom i gripom. Kako javlja Njuzvik, prvi slučaj "flurone" zabeležen je kod porodilje u izraelskom gradu Petah Tikvi.

Profesor Arnon Vizhnitser, direktor ginekološkog odeljenja bolnice u tom gradu, jednim izraelskim novinama rekao je da je porodilja dobila pozitivan test na koronavirus i grip čim su je primili. Testiranje su, kako bi bili sigurni, ponovili još jednom.

Banjaluka takođe prijavila prvi slučaj

Posle Hrvatske i u BiH je danas registrovan prvi slučaj flurone, kombinovane infekcije virusom sezonskog gripa i koronom.

Prvi slučaj zabeležen je u Kliničkom centru u Banjaluci, kod pacijenta koji je hospitalizovan u toj bolničkoj ustanovi, a reč je o pacijentu rođenom 2000.

- Pacijent je trenutno svestan i hemodinamski i respiratorno stabilan - saopšteno je iz UKC Banjaluka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike