Bol koji nikad neće prestati: Osmoro mladih se ugušilo u snu, a mogli su da budu spaseni (FOTO/VIDEO)

01.01.2022

08:00

0

Svi su bili ista generacija, rođeni 2001. godine

Bol koji nikad neće prestati: Osmoro mladih se ugušilo u snu, a mogli su da budu spaseni (FOTO/VIDEO)
Posušje - Copyright Printscreen Youtube

"Svi su umrli kako su žoveli", "Nezapamćena tragedij", "Ugušilo se osmoro mladih"...Ovo su naslovi koji su odjeknuli 1.januara prošle godine čitavim regionom. Te novogodišnje noći bez dece je ostalo čak osam porodica iz Posušja, u zapadnoj Hercegovini.

Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Ugušilu su se nakon žurke, kada su otišli na spavanje, a za sve je lriv agregat koji iskoristili kako bi se ugrejali.

Istražitelji su u vikendici u Trebistovu zatekli šest mrtvih osoba u sedećem položaju, a dva mladića ležala su na podu. Pretpostavlja se da su pokušali da izađu, ali do zaključanih vrata vikendice nisu uspeli da dođu.

Na kružnom toku u Posušju kod skretanja za Tribistovo na bilbordu je tada simbolično upaljeno osam sveća čime je odata počast preminulima, a zastave su bile spuštene na pola koplja.

- Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, porodicama nastradalih upućujemo najiskrenije saučešće. Takođe molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad. Sve je stalo tog 1.januara u tom mestu.
Momci iz susedne vikendice pozvali policiju

Kasniji izveštaji otkrili su da je prisutna bila i deveta osoba koju je jedna od žrtava nakon žurke odvezla kući, a potom se vratila na mesto gde se dogodila tragedija.

U susednoj vikendici bili su mlađi momci koji su čekali Novu godinu i narednog jutra primetili da niko nije izašao iz vikendice.

Koban bio odškrinut prozor

Agregat pomoću kojeg se grejala vikendica u kojoj se novogodišnjoj noću ugušilo osmoro mladih u Posušju nalazio se u ostavi sa severne strane vikendice.

U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili devojke i mladići. 

Tokom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najverovatnije, na taj način izduvni gasovi, konkretno, ugljen monoksid, ugušili osmoro mladih.

Mogli su da budu spaseni

Youtube/Printscreen/Face
 

 

Dr Nenad Karanović, anesteziolog je kasnije rekao da su ti mladi ljudi mogli biti spaseni.

– Da je neko došao u prvim trenucima, kada je benzin počeo da truje ove mlade ljude, i izveo ih napolje, životi su im mogli biti spaseni na svežem vazduhu. Da je samo neko otvorio prozore, da bi provetrio sobu u kojoj su boravili, cela ova tragična priča ne bi bila ovakva. Mediji pišu da je prozor bio otvoren, ali sigurno nedovoljno da u kontaminiranu prostoriju uđe potrebna količina vazduha za “čišćenje” ugljen-monoksida – objasnio je anesteziolog.

-Umesto kiseonika, krv je “zauzeo” ugljen-monoksid, i zbog toga je mozak ostao bez kiseonika, a kao rezultat toga nastupila je smrt. Teško je reći koliko je vremena trebalo da nastupi smrt. To je individualno pitanje, a zavisi od zdravstvenog stanja osobe, godina, kondicije … Smrt se ne dešava kod svih istovremeno. Kod starijih i bolesnih, smrt zbog trovanja ugljen-monoksidom će nastupiti pre – opisuje dr Karanović podmuklost ugljen-monoksida.

On je naveo da kada se u selu loži vatra uz pomoć uglja, takve prostorije uvek treba provetravati, da postoji cirkulacija čistog vazduha. Inače, u takvim slučajevima trovanja ugljen-monoksidom smrt nastupi u roku od nekoliko minuta.

Tužilac Borislav Čuljak je bio izuzetno potresen ovom nezapamćenom tragedijom. Kako je istakao, za 37 godina karijere nije imao ovakav slučaj.

– Morali bi i da budu prebačeni u barokomoru najkasnije 45 minuta od trenutka njihovog pronalaska, ako su želeli da budu živi. Naravno, pre odlaska u barokomoru, morali bismo im pružiti prvu pomoć, reanimaciju, davanje kiseonika, ako je potrebno. Jedina uteha, u ovom užasnom, jezivom događaju, koji je, nažalost, obeležio sve te porodice, njihove živote i čitav ovaj kraj, možda je u činjenici da deca nisu patila. Nisu imala bolnu smrt. Umrli su nesvesni toga šta se oko njih događa. Osećali su se umorno, jednostavno su zaspali, a zatim se ugušili – rekao je anesteziolog.

Poznati doktor hiperbarične medicine iz Splita dr Gojko Gošović odgovorio je na koji način i koliko bi barokomora pomogla.

Youtube/Printscreen/Face
 

 

Pomoć im je mogla biti pružena, uz pretpostavku da ih je neko omamljene, ali još žive odvezao i u barokomoru.

– Da su bili živi u vreme kada su pronađeni, moglo im se pomoći u barokomori, naravno pod pretpostavkom da su u nju dovedeni na vreme. Pre toga treba izvršiti reanimaciju, transport pod kiseonikom iz tog mesta u Hercegovini do barokomore, pod pretpostavkom da nisu razvili maligne srčane aritmije. Sa takvim trovanjima, ako osoba preživi, mogu ostati neurološke posledice. Užasan slučaj, koji je mogao biti sprečen da su kojim slučajem otvorili prozor –  zaključio je dr Gošović.

Imena i prezimena nastradalih:

Ivan Miličević, rođen 29.8. 2001. u Posušju, nastanjen u Poklečanima, Posušje.

Stipe Romić, rođen 27.9. 2001. u Posušju nastanjen u Poklečanima, Posušje.

Mirela Rezo, rođena 8.9. 2001. u Švicarskoj nastanjena u Posušju.

Žana Pavković, rođena 15.9. 2001. u Splitu nastanjena u mestu Vrpolje, Posušje.

Mia Soldo, rođena 4.8. 2001. u Splitu nastanjena u Sutini, Posušje.

Stipe Pavković, rođen 22.9. 2001. u Mostaru nastanjen u Vrpolju, Posušje.

Marija Pavković, rođena 16.4. 2001. u Splitu nastanjena u Vrpolju, Posušje.

Stjepan Jukić, rođen 9.8. 2001. u Mostaru nastanjen u mestu Batin, Posušje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike