Ko je "klinac" koji je pobedio Dodika u Banjaluci: U politiku ušao sa 18 godina, bavi se plesom i borilačkom veštinom

16.11.2020

08:35 >> 12:38

0

SNSD, stranka Milorada Dodika, bila je na čelu ovog grada u Republici Srpskoj čak 20 godina. Stanivuković tvrdi - nisam zbog novca ušao u politiku

Ko je "klinac" koji je pobedio Dodika u Banjaluci: U politiku ušao sa 18 godina, bavi se plesom i borilačkom veštinom
Copyright Screenshot/youtube/ Draško Stanivuković

U Bosni i Hercegovini juče su održani lokalni izbori, sedmi od Dejtonskog sporazuma. Glavna vest je promena vlasti u Banjaluci posle čak 20 godina. 

Mladi, 27-godišnji političar iz Banjaluke savladao je na lokalnim izborima Republike Srpske Dodikovog kandidata iz redova SNSD-a i, kako stvari stoje, biće novi gradonačelnik najvećeg grada u ovom entitetu.

Draško Stanivuković osvojio je 53,91 odsto, a kandidat SNSD-a Igor Radojičić 46,09 odsto glasova, pokazali su preliminarni podaci Centralne izborne komisije BiH, ažurirani dva sata posle ponoći. 

– Ovo je najsrećniji dan u modernoj istoriji našeg grada! Nakon 22 godine smo pobedili. Hvala svim građanima koji su podržali našu ideju, a mi ćemo stajati iza svake reči koju smo izrekli – rekao je sinoć Stanivuković.

–  Ovo je i poruka građanima Srpske da ne treba da se plaše promena, a ova promena će im definitivno prijati. Pobeda u Banjaluci je preduslov svih promena. Mi imamo naš program i put, postavljene ciljeve. Grad ćemo razvijati kao otvoren, prijateljski, grad ljudskog lica, i naša politika će biti puna ljubavi i razumevanja – istakao je Stanivuković.

STUDENT EKONOMIJE

Stanivuković je rođen 21. maja 1993. godine, student je ekonomije, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. godine bio je najmlađi kanididat na opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko 2.000 glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Printscreen/youtube/BN televizija

Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini grada Banjaluka. Sa osvojenih 2.000 glasova postao je najmlađi odbornik u istoriji lokalnog parlamenta.

Na opštim izborima 2018. godine kandidovao se za ulazak u Narodnu skupštinu RS i sa skoro 20.000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom parlamentu.

Stanivuković je 2014. osnovao Udruženje građana “Budi DRUGačiji”, kojem je cilj da motiviše mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije.

Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine. Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, za pomoć osobama obolelim od raznih bolesti i slično, podržao je protest majki i porodilja, organizovao peticiju protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizovao proteste protiv povećanja akcija za gorivo.

IZ IMUĆNE PORODICE

Završio je Osnovnu školu “Aleksa Šantić” i gimnaziju u Banjaluci, a nakon toga je upisao Ekonomski fakultet u Banjaluci.

U slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je odmalena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara režima Milorada Dodika.

Pročitajte još:

Bizaran slučaj u BiH: Kandidat vodio na izborima, a preminuo istog dana od korona virusa 

Dodik razočaran koalicionim partnerima: Nisu “igrali” korektno, nije mi jasno kako izgubismo u Banjaluci 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike