Uvedene sankcije BiH zbog kršenja direktive o gorivima!

18.01.2021

09:24

0

Autor: J.S.J.

Izvor: Tanjug

Ovu meru je uvela Evropska energetska zajednica

Profimedia

Zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i gasu, Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini, potvrdio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

-Tačno je da su uvedene sankcije Bosni i Hercegovini i ta država neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dve godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede – rekoa je Kopač, prenosi Indikator, pozivajući se na portal Istraga.

Odluka o sankcijama doneta je krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak.

Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

Kada je reč o razlozima za uvođenje sankcija navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanu naftni derivati, može još uvek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5.

BiH dopušta veću količinu sumpora u naftnim derivatima kako bi “podržala domaću proizvodnju” u Rafineriji u Brodu, ali iza te odluke, prema informacijama Istrage, skriva se i naftni lobi, odnosno uvoznici nafte i naftnih derivata iz oba entiteta.

Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije je taj što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Pročitajte još

Taj zakon je u proceduri od 2017. godine, ali je prošli saziv Veća ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja.

zakon kaže da je planirano da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju DERK. Mdcjutim, kadrovi iz Republike Srpske na državnom novou trenutno blokiraju usvajanje tog zakona. Prema informacijama Istrage, usvajanje tog zakona traži i MMF i to je jedan od preduslova za novu tranšu BiH, piše u tekstu.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti