Monstrum iz Orašja iza rešetaka: Pravio improvizovane zatvore u kom je ubijao Srbe!

21.07.2021

19:20

2

Autor: A. B.

Optužen je za mučenje, silovanje i seksualno zlostavljanje srpskih vojnika i civila

Profimedia

U Hrvatskoj je uhapšen Pero Vincetić nekadašnji pripadnik HVO, koji se tereti za ratne zločine u Orašju nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH Vincetića optužnicom tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Orašja, kao i druge ratne zločine.

Pročitajte još:

Tužlaštvo je saoštlo da je obavešeno da je u Hrvatskoj, na području Osiječko-baranjske županije, uhapšen osumnjičeni Pero Vincetić, zvani “Konj” (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Navodi se da je Vincetić, koji koristi identitet Marko Vidović, uhapšen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, preeli su sarajevski mediji.

Iz Tužilaštva su, u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za krivično gonjenje osumnjičenog koji je duže vreme nedostupan bh. pravosuđu i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Osumnjičenog se tereti da je spomenuta kaznena dela počinio od maja 1992. do 28. aprila 1993. na području opštine Orašje u Bosni i Hercegovini (BiH), obavljajući dužnost zapovednika Vojne policije Operativne zone Posavina te dužnost zapovednika 5. odreda Vojne policije Posavina-Orašje, saopštilo je osječko Županijsko državno tužilaštvo.

Pročitajte još:

Sumnja se da je osnovao improvizovane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskog centra u Orašju te više manjih zatvora na području opštine Orašje u kojima je sam, ili s drugim pripadnicima, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnike bošnjačke nacionalnosti, ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da sarađuju s pripadnicima VRS-a.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (2)

Comments(2)

  1. Zoran kaže:

    Krivu fotografiju ste postavili ispod naslova. Na vašoj slici su odvjetnik A.F. i njegov branjenik M.Ž., a ne Pero Vincetić Konj. Opaska. 100% ispravna.

  2. Zoran kaže:

    Hvala na ispravci za krivu fotografiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti