I dalje nije poznato ko je vatrogascu podmetnuo požar: “Ugrozili su živote moje dece, a još su na slobodi”

12.07.2021

20:16

0

Autor: A.S.

U vatrenoj stihiji u Banjaluci početkom juna izgoreo je automobil

Pixabay/Ajale

Prošlo je više od mesec dana od paljevine automobila parkiranog ispred porodične kuće vatrogasca Jovice Vukelića u Banjaluci, a policija nije identifikovala nijednog od napadača.

Porodica i dalje brine, a kako navodi banjalučki vatrogasac, očekivao je da se slučajevi poput njegovog sada rešavaju u rekordnom vremenu, posebno nakon što je celi grad pokriven bezbednosnim kamerama, Vukelića je iznenadilo postupanje nadležnih inspektora, piše Srpskainfo.

Pročitajte još:

Ogorčeni Vukelić za Srpskainfo navodi da je u pitanju bio napad s elementima terorizma, jer su zbog paljevine automobila i detonacije koja je usledila u opasnost bili dovedeni i životi njegove maloletne dece.

– Pitam se samo da li u ovakvim slučajevima istraga zavisi od imena oštećenog, pa ako je neko nebitan, onda se istraga otegne u beskraj, jer je niko „ne gura“. Ne želim u to verovati, ali poslednje informacije koje sam dobio od postupajućih inspektora, odnosno da se celi slučaj prebacuje na tužilaštvo, deluje mi kao prebacivanje odgovornosti za nerad – istakao je Vukelić.

Dodaje da želi verovati kako banjalučka policija istragu vodi u skladu sa zakonom, ali ujedno strahuje da bi slučaj mogao završiti kao i onaj u kojem je prvo zapaljen automobil, pa imovina njegovog rođaka Milana Vukelića, koji je potom mučki ubijen i čije ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Policija je do sada, na osnovu snimaka sa nadzornih kamera, utvrdila da su 6. juna ove godine u večernjim časovima u napadu, odnosno paljevini „VW turana“ koji je koristio Jovica Vukelić, učestvovale dve osobe, čiji identitet još nije utvrđen.

Paljevina je pričinila totalnu štetu na automobilu, te delovima porodične kuće. I procenjena je na više hiljada maraka, ali ona nematerijalna šteta u vidu straha, posebno kod Vukelićeve porodice, odnosno maloletne dece je nemerljiva.

Vukelić dodaje da od institucija samo traži da rade svoj posao.

– U konkretnom slučaju, koji ima obeležja terorističkog čina, jer su bili ugroženi životi moje dece i porodice uopšte, nije došlo do tragičnih posledica zahvaljujući pukoj sreći. Naime, automobil koji su napadači zapalili bio je parkiran uz moju porodičnu kuću, a u sobi, odmah iznad na spratu, spavala je moja maloletna ćerka. Da nije bilo balkona, vatra bi sigurno uhvatila stolariju, a tragične posledice bi bile neizbežne – ispričao je Vukelić za Srpskainfo.

Motiv

Navodi da ne zna ko bi mogao stajati iza kukavičkog napada, jer do sada, izuzev svađe s jednim komšijom, nije imao većih problema.

– Jesam opozicionar, član sam Gradskog odbora PDP i kao čovek, odnosno otac, podržavam “Pravdu za Davida”. Bio sam i na njihovim skupovima. Zbog čega su zapalili auto još mi nije jasno, ali nadam se da će policija otkriti ko su napadači, a onda i nalogodavce kako bih dobio odgovor i na ova pitanja – izjavio je Vukelić.

Dodao je kako ga napad nije uplašio, ali jeste zabrinuo, s obzirom da su svemu svedočila maloletna deca i supruga.

Vukelić se prisetio kritične večeri, kada je gotovo slučajno shvatio da ispred porodične kuće bukti požar.

– Spavao sam i oko jedan čas iz sna me probudilo neko šištanje. U prvi mah sam mislio da su to kiša i vetar koje su najavljivali tokom noći, ali sreća je pa sam ustao i izašao u hodnik. Tada sam kroz ulazna vrata primetio svetlost ispred kuće i odlučio da proverim o čemu se radi. Kada sam otvorio ulazna vrata usledio je šok, vidio sam da gori automobil koji sam parkirao ispred garaže – navodi Vukelić za Srpskainfo.

Pročitajte još:

Obukao je šta mu je prvo došlo pod ruku, nameravajući da dođe do garaže kako bi uzeo aparat za gašenje požara. Međutim, vatra je bila toliko jaka da se Vukelić, kako navodi, iako je vatrogasac i obučen za slične situacije, nije ni mogao približiti automobilu.

– Plamen je bio prejak i u kratkom roku uhvatio je celi auto. Kako sam vatrogasac, u tom trenutku sam znao da mi od pomoći neće biti aparat za gašenje požara koji sam držao u garaži. Pozvao sam kolege, koji su u rekordnom vremenu došli i ugasili požar – prisetio se Vukelić.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti