Vučević: "Novi Sad otvaranjem konzulata dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i Srbije" (FOTO)

24.03.2021

18:44

0

Autor: J.B.O.

Mi gledamo napred u budućnost, kako da bolje sarađujemo, kako da otvaramo nova radna mesta i tako da nam mladi ostaju ovde

Vučević: "Novi Sad otvaranjem konzulata dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i Srbije" (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

U Novom Sadu je danas otvoren konzulat Austrije, a sa svečanog otvaranja poslata je poruka da će on poslužiti ne samo za prokolarna pitanja, već kao mesto od realnog značaja za ljude i privredu. Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da otvaranje konzulata Novi Sad dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i Srbije.

Istaknuto je da veliki broj austrijskih kompanija već posluje na teritoriji Novog Sada i Vojvodine, kao i čitave Srbije, a generalni sekretar Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Peter Launski-Tifental kazao je da ovo njegov prvi izlazak iz Austrije nakon 13 meseci i početka pandemije koronavirusa, te da poseta Srbiji nije slučajno odabrana.

– Ovde smo i da istaknemo značaj i i širinu odnosa koje gajimo sa Novim Sadom i Srbijom. Cilj nam je da svaki vid saradnje dodatno produbimo, ali odnosi moraju da imaju i ljudsku dimenziju – kazao je Launski-Tifental i istakao da srpska zajednica u Austriji danas čini veoma važan deo društva.

On je ocenio i da je dodatni razlog njegove posete Srbiji zapravo potvrda činjenice da je Austrija važan partner Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a prema njegovim rečima na tom putu važna je i saradnja među regijama i gradovima.

Kostatovao je da takva saradnja Novog Sada i Vojvodine sa austrijskim gradovima i regijama već postoji.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti je kazao da je poseta generalnog sekretara Saveznog Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Novom Sadu i Srbiji potvrda odličnih odnosa dveju zemalja, pre svega na ekonomskom i polju kulture.

Počasni konzul Austrije u konzulatu u Novom Sadu Zoran Tadić ocenio je da Srbija i Austrija ima zajedničku kulturu i istoriju, te da ih pored Dunava povezuju i ljudi, posebno se osvrnuvši na značaj srpske zajednice u Beču i čitavoj Austriji. On je istakao da će otvaranje konzulata Austrije u Novom Sadu u velikoj meri pomoći privrednim odnosima dveju zemalja, u prvom redu Novom Sadu i Vojvodini na privlačenju novih direktnih investicija iz te evropske zemlje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je kazao da mu je izuzetno drago što Launski-Tifental svoju posetu Srbiji počinje baš u Novom Sadu i baš na ovaj način, istakavši da je to odličan signal i za Novi Sad, ali i za čitavu zemlju.

– Novi Sad otvaranjem ovog konzulata dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i naše države. Danas nije lak datum za nas, ali mi gledamo napred u budućnost, kako da bolje sarađujemo, kako da otvaramo nova radna mesta i tako da nam mladi ostaju ovde. Zato ovo nije samo protokolarni događaj, već ima jedan suštinski i dublji značaj za unapređenje odnosa dve zemlje, kao i za naš grad – kazao je Vučević na otvaranju konzulata Austrije u Novom Sadu.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović istakao je da je ovo drugi konzulat te evropske zemlje u Srbiji, pošto je 2017. godine otvoren u Nišu. On je ocenio da će otvaranje konzulata imate ogromne pozitivne efekte, posebno istakavši da je novoimenovani konzul Tadić već dokazan kao dobar privrednik i osoba koja ima veoma dobre privatne kontakte.

Pročitajte još:

Konzulat Austrije u Srbiji otvoren je bez velikih svečanosti zbog aktuelne protivepidemijske situacije, a Peter Launski – Tifental sutra će biti u Beogradu, gde se očekuje sastanak sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike