"Otvaranje klastera je važan trenutak za Srbiju": Oglasio se šef delegacije EU i poručio samo jedno!

16.12.2021 | 09:28

Žofre je naveo da klaster 4 obuhvata važna poglavlja od ekologije do transportne politke

Copyright Profimedia

Šef Delegacije EU Emanuel Žofre ocenio je danas da je, na kraju slovenačkog predsedavanja, otvaranjem klastera postignut važan trenutak za Srbiju i njen put u EU.

- Mnogo toga smo postigli tokom ovog semestra. Proteklih dana imali smo važnih sastanaka u Briselu. Usvojene su odluke vezane za proširenje i EU je potvrdila privrženost tom procesu - podvukao je Žofre u izjavi novinarima uoči panela „Od Slovenije do Francuske“, u organizaciji Centra za evropske politike i Delegacije EU.

Prema njegovim rečima, ostaje snažna privrženost procesu proširenja, a tako i podrške Srbiji.

Istakao je da je EU na međuvladinoj konferenciji otvorila klaster 4 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što je važno nakon dužeg perioda bez otvaranja poglavlja.

Žofre je naveo da klaster 4 obuhvata važna poglavlja od ekologije do transportne politke.

-Sada počinjemo predstoji težak rad, pregovori o tim važnim pitanjima kao što su energija, dekarbonizacija ekonomije, cirkularna ekonomija. To su važna pitanja za građane Srbije, a otvaranje klastera dobra vest za Sbriju i građane - objasnio je on.

Rekao je da predstoji puno posla i da će EU podržati Srbiju i finansijski u ostvarenju napretka u tim oblastima.

Žofre je kazao da je klaster otvoren jer je bilo napretka u Srbiji po pitanjima vladavine prava, gde su počele reforme i članice EU su želele da odaju priznanje za postignuti napredak.

- Ovo je tek početak rada, i moramo nastaviti sa reformama - kazao je on.

Žofre je naveo da je Srbija postigla napredak u reformama, posebno navodeći da napreduje reforma izbornog zakona, a da je u toku i u oblasti pravosuđa, gde će referendum doneti nezavisnije i efikasnije pravosuđe.

Nakon referenduma, prema njegovim rečima, predstoji implementacija reformi, na čemu će EU raditi sa srpskom vladom.

Upitan za aktuelna zbivanja u Srbiji u vezi ekologije i radnog prava, Žofre je kazao da postoji pozitivan napredak, da je srpska vlada spremna da pregovora da dostigne standarde EU u tim oblastima.

- Radićemo na tome i dovešćemo Srbiju na nivo EU po pitanjima ekologije. To će biti težak zadatak jer ima puno da se radi na prilagođavanju zakonodavstva, standardima i normama u toj oblasti. To je oblast koja veoma brzo napreduje, a borba protiv klimatskih promena je prioritet EU -  podvukao je Žofre.

On je podsetio da EU želi da Evropa postane prvi klimatsko neutralni kontinent do 2050.godine.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji svest za potrebu očuvanja životne sredine, što je dobro.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/12/01/64c4e9aeb45738d81958cb02/uhd/64c4e9aeb45738d81958cb02.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cb02",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/923957_t_1639596065.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug