Dačić: Na predstojećim predsedničkim izborima imaćemo zajedničkog kandidata sa SNS

20.11.2021

10:00

0

"Analiziramo situaciju sa SNS, jer mi ne znamo kako će na izborima nastupiti opozicija"

Dačić: Na predstojećim predsedničkim izborima imaćemo zajedničkog kandidata sa SNS
dačić vučić AP636974444532 - Copyright AP Photo/Marko Drobnjaković

Na predstojećim predsedničkim izborima imaćemo zajedničkog kandidata sa SNS i to je Aleksandar Vučić, jer je on sinonim zajedničke politike, izjavio je jutros predsednik parlamenta i lider SPS Ivica Dačić.

On je za TV Prva rekao i da je sada centralno pitanje da li će za ostale izbore te dve stranke ići na jednoj ili na dve liste.

- Analiziramo situaciju sa SNS, jer mi ne znamo kako će na izborima nastupiti opozicija. Mislim da je dobro da sa SNS imamo zajedničkog kandidata. Posle višegodišnje uspešne saradnje sa Vučićem mislim da ne bi trebalo da se rasipamo već da sačuvamo poverenje, rekao je Dačić za TV Prva.

Povodom komentara da SPS hoće da se "oslanja" za Aleksandra Vučića, Dačić je ocenio da je to nemoguće, jer nema ko se već nije "zakačio" za njegova leđa.

- Govorim o zajedništvu. Šta bi bilo da pričam drugačije ? Kritikuju nas što hoćemo da idemo zajedno i da pobedimo na ovim izborima", rekao je Dačić.

On je ukazao da su mediji iskonstruisali temu o tome kako u SPS ima protivnika saradnje sa Jedinstevnom Srbijom.

- Ja kao predsednik stranke to nisam rekao, a dok ja ne kažem to je samo rekla-kazala. Najaktuelnije pitanje je jedna ili dve liste. Ni jedno drugo pitanje nije na dnevnom redu. A to zavisi od toga kako će opozicija nastupii i kako će birači SNS i SPS reagovati na to. To je centralno pitanje, a ne da li će se ići zajedno sa JS, rekao je Dačić.

On je rekao da bi izbori trebalo da budu 3. aprila i dodao da će mandat Skupštine biti skraćen i da će biti raspuštena sredinom februara.

Dačić je povodom najavljenih ustavnih promena ocenio da nije reč o tome da li se neko slaže ili ne sa njima, već da se otvori pitanje kako će se ubuduće birati sudije i tužioci.

- Sudsku vlast sada bira zakonodavna vlast, a trebalo bi da to radi sudska vlast i to je suština promene koju nameravamo da unesemo. Mnogi su protiv toga. Ali mi smo u procesu približavanja EU, razni eksperti iz EU imaju primedbe na taj deo našeg Ustava i smatraju da će se ovim promenama poboljšati stepen vladavine prava. Mi smo se složili i nema dilema da će se ići na referendum 16. januara, rekao je Dačić.

Na pitanje o zdravstvenom stanju počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića, lider socijalista je rekao da je njegovo stanje teško.

- Situacija je teška. Srce je u pitanju, a ne koronavirus. Ne možemo puno da pomognemo, ali tu smo da pružimo podršku, rekao je Dačić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike