Brnabić na forumu u Parizu: "Svet suočen sa pet kriza istovremeno"

11.11.2021

15:39

0

Kada se radi o zelenoj ekonomiji i klimatskim promenama, ona je istakla da bi trebalo više slušati glas građana

Brnabić na forumu u Parizu: "Svet suočen sa pet kriza istovremeno"
Ana Brnabić (3) - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na forumu u Parizu da svet mora da bude svestan da globalno upravljanje ima pet glavnih izazova o kojima mora da priča u multilateralnom obliku.


Brnabić je na panelu "Mislite o nedostacima: Poboljšanje globalnog upravljanja u vremenima Kovid-19 i dalje" u okviru Pariskog mirovnog foruma, kao glavne izazove vlada navela bezbednost građana u epidemiološkom smislu, energetsku krizu, migracionu krizu.

Istakla je i da ne mogu da se zanemare promene koje je po individualne slobode donela pandemija, ali i tehnološki izazove

- Moramo da budemo fer i iskreni, svet je u haosu. Najmanje pet glavnih izazova se dešava istovremeno i svaka vlada se bori za sebe kako bi građani ostali bezbedni, kao i ekonomije stabile i nema vremena za multilateralizam. Jedini način da uspemo je da strateški razmišljamo o potrebama građana - rekla je Brnabić.

Kada se radi o zelenoj ekonomiji i klimatskim promenama, ona je istakla da bi trebalo više slušati glas građana šta da radimo, o čistom vazduhu, vodi, upravljanju.

- Veliko pitanje je šta svetske organizacije rade i kako da se nose sa prioblemima. Siromašne zemlje zahtevaju tranziciju, neke vodeće zemlje su i najveći zagađivači. Samo tranzicija je nešto dodatno u svesnosti o zelenoj tranziciji. To mora ozbiljnije da se posmatra - rekla je premijerka.

Ipak, Brnabić ističe da je digitalizacija i korišćenje novih tehnologija dosta pomoglo tokom pandemije korona virusa i naglasila da zahvaljujući digitalizaciji osnovnih i srednjih škola prethodnih godina, Srbija nijedan školski dan nije izgubila.

Kako je pojasnila, Srbija je od 2017. godine dosta toga učinila na reformisanju vlade u elektronskom smislu, pre svega digitalizacijom javnih službi koja je čak, smatra ona, bila i uspešnija u Srbiji nego u nekim drugim zemljama.

- Od 2017. godine povezali smo internetom sve učionice, što nam je pomoglo da ne izgubimo ni dan školovanja tokom pandemije. Spremni smo da se prebacimo na onlajn nastavu u potpunosti ako bude potrebe. Već smo dosta uradili na predstavljanju elektronskih usluga, ako želite da prijavite decu u škole ili obdaništa ne morate lično da dolazite, to možete elektronski - rekla je Brnabić na panelu na kome su učestvovali i premijerka Tunisa Najla Buden i predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid.

Predsednica Vlade Srbije je istakla i da, ako koristimo tehnologiju na pravi način, deci će biti ne samo bolje, već će biti i zainteresovanija za različite poslove.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike