Srbija obeležava državni praznik: Dan primirja u Prvom svetskom ratu, položeni venci (FOTO)

11.11.2021

12:54

0

Na današnji dan 1918. godine u Francuskoj je potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je formalno okončan Prvi svetski rat

Srbija obeležava državni praznik:  Dan primirja u Prvom svetskom ratu, položeni venci (FOTO)
Tan2021-11-10_164551617_5 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

U Srbiji je danas državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čiji je simbol cvet, Natalijina ramonda.

Nastradalima u Velikom ratu polaganjem venaca odata je počast na Spomen - kosturnici branilaca Beograda, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je tim povodom da je današnji dan, dan velikog ponosa našeg naroda i istakao da smo dužni da njihovu žrtvu pamtimo i svakog drugog dana, a ne samo danas.

Nakon što je Dačić položio venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Velikom ratu, intonirana je himna "Bože pravde", a nakon toga vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, potomci kraljevske porodice Karađorđević, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije te diplomatskog kora.

- Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu. Ceo svet se našoj zemlji divio i skidao kapu našim herojima - kazao je Dačić i podsetio da je na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je predstavljalo trećinu stanovništva, a 60 odsto muške populacije radno sposobne.

Dačić je istakao da bi malo koja zemlja, možda nijedna, mogla posle toga da se uzdigne i obnovi.

- Ko je osim Srbije krenuo dalje kao pobednik u obnovu. Malo je takvih naroda, ako ih uopšte ima - naveo je Dačić i dodao:

- O našim junacima ne pričamo samo mi tako - podsećajući na reči francuskog generala Franša de Perea koji je govorio "da su ti junaci seljaci, slobodni i gordi na svoju rasu, gospodari svojih njiva".

Istakao je da je cena koju smo platili bila ogromna i dodao da to ujedno pokazuje i vrednost onoga što smo branili.

Venci položeni i na Francuskom groblju

Pošta je održana i na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, a ceremonija je započela intoniranjem himni Srbije i Francuske.

Vence su položili ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zatim ambasador Rusije Aleksandar Bocan - Harčenko, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasadori Grčke, Kanade...

Ambasador Francuske kazao je da ima privilegiju da samo dan nakon što je predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću predvodi jedan ovakav događaj i istakao da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu važan za srpski i francuski narod.

Zahvalio je vlastima u Srbiji što neguju sećanje na stradale francuske vojnike, kao i na sve druge nastradale u Velikom ratu.

- Okončanje borbi ostavilo je neizbrisiv trag, radost od primirja bila je svuda vidljiva. Na ovom groblju sećamo se onih koji su se borili za Francusku od 1914. do 1918., a koji su nastradali na Solunskom i Zapadnom frontu. Ova cerenmonija neka bude način da odamo počast svima koji su položili živote za slobodu - kazao je Košar.

Neradni dan

Na današnji dan 1918. godine u Francuskoj je potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je formalno okončan Prvi svetski rat.

 

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik proslavlja od 2012. godine.

Ovaj praznik u Srbiji praznuje se kao neradni dan, a obeležava se i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je "Dan sećanja", a u SAD je "Dan veterana".

U Srbiji se amblem tog praznika, koji bi trebalo nositi na reveru, sastoji od motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka - zeleno-crne trake koja okružuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike