Kurti će po svaku cenu pokušati da zadrži vlast: Sada su mu najveća pretnja Amerikanci

19.10.2021 | 18:30

Autor: M. I.

Kurti sigurno neće sam da podnese ostavku jer vidi da mu podrška kopni, smatra Rajić

Copyright Profimedia, Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Rezultati prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji pokazali su dve bitne činjenice: ubedljivu pobedu Srpske liste u srpskim sredinama i debakl Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja. Posle veoma lošeg rezultata koji bi mogao da se ponovi i u drugom krugu, postavlja se pitanje koliko će Kurti moći da opstane na vlasti.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za 24sedam kaže da se premijer samoproglašenog Kosova verovatno neće sam povući sa funkcije i dozvoliti raspisivanje prevremenih izbora.

Predrag Rajić, Youtube printscreen
 

- Mislim da će Kurti gledati da po svaku cenu zadrži vlast. Ipak, ako nastavi sa ovom vrstom provokacija i destabilizacije regiona može da se suoči sa Amerikancima, kojima takva politika ne odgovara. Rekao bih da bi tada moglo čak da se desi da SAD izdejstvuju prevremeni pad Kurtijeve tzv. vlade na isti način kako su to već jednom učinili. On sam sigurno neće podnositi ostavku jer vidi da mu podrška kopni i da nije uspeo u nameri da postane svealbanski lider jer je posle debakla na izborima u Albaniji sad doživeo još jedan težak poraz na izborima na KiM – rekao je on.

Kurti može da izgubi i u drugom krugu

Rajić je istakao da se može očekivati da se Kurtijev pad nastavi i u drugom krugu.

Profimedia
 

- On je izgubio u svim većim gradovima, uključujući Južnu Mitrovicu i Peć. U sredinama u kojim su njegovi kandidati prošli u drugi krug, kao što su Đakovica i Uroševac, to je tanak rezultat i teško da će pobediti u drugom krugu. Jedino gde ima priliku da ostvari pobedu su Priština i Prizren, mada će i tu biti velike borbe. Činjenica je da on nema stranačku infrastrukturu i podršku koju je mislio da ima. Rekao bih da su čak Albanci na KiM, glasanjem za stranku pokojnog Rugove koja važi za najpacifističkiju stranku tamo i okretanjem leđa Kurtiju, poslali poruku da im je dosta ratnohuškačke politike i da ne žele više konflikte sa Srbima, koji nikome neće doneti ništa dobro – kazao je on.

Ubedljiva srpska pobeda

Kada se govori o izborima Srpske liste, Rajić ističe da su rezultati pokazali da Srbi sa Kosmeta imaju poverenja u svoje predstavnike. 

Youtube printscreen
 

- Reč je o još jednoj ubedljivoj srpskoj pobedi, pobedi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pobedi simbioze srpske političke zajednice na KiM sa državnom politikom Aleksandra Vučića. Mora se imati u vidu da su ovi izbori održani u atmosferi straha zbog upada albanskih jedinica na sever pokrajine i da se do subote popodne nije ni znalo da li će Srpska lista bojkotovati izbore ili ne. Još jednom se pokazalo da je, zahvaljujući fantastičnoj organizaciji Srpske liste i podršci Kancelarije za KiM, došlo da izuzetno viskokog izlaska Srba na ove izbore koji su na severu glasali od 65 do 82 odsto. Pa čak i na jugu su te brojke bile prilično visoke. Najniža izlaznost je bila u Gračanici – 45 odsto, ali i to je više nego što je prosek albanskih sredina. Srpska lista je pobedila u svim opštinama. U devet od 10 opština ta pobeda je osigurana već u prvom krugu, a može se očekivati da će se u drugom krugu to desiti i u Klokotu – rekao je on.

Podsetimo, u 19 opština na Kosovu i Metohiji gradonačelnik je izabran već u prvom krugu, od toga u devet od 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Istovremeno, ni u jednoj od opština nije pobedio kandidat Samoopredeljenja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam