Završeni izbori na KiM: Ubedljiva pobeda Srpske liste u Severnoj Mitrovici! (FOTO)

17.10.2021

19:39 >> 22:56

0

Autor: M. P.

Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština

Završeni izbori na KiM: Ubedljiva pobeda Srpske liste u Severnoj Mitrovici! (FOTO)
Kosovo onlajn

Birališta Na Kosovu i Metohiji, gde se održavaju lokalni izbori, zatvorena su u 19 časova. Prema prvim rezultatima Srpska lista odnela je ubedljivu pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom.

Na osnovu podataka Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42,85 odsto upisanih birača, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

U Leposaviću je do 19.00 časova glasalo 74,21, Zvečanu 83,81 odsto, Zubinom Potok 64,66, severnom delu Kosovske Mitrovice 68,94, u Obiliću 51,68, u Gračanici 43,16 odsto, a u Štrpcu 56,68 procenata upisanih birača.

----------------------

22.40 Oglasio se i direktor kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je večeras Srpskoj listi ubedljivu pobedu na lokalnim i zborima u pokrajini.

Petar Petković/B.P./ATAImages
 

- Opet smo pokazali i dokazali da kada nam je najteže i kada smo pod najvećim pritiscima, da smo tada i najjači! Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više - poručio je Petković.

22.36 Vučević: Dan kad su Srbi ustali složno protiv tiranina

Povodom pobede Srpske liste oglasio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 

- Danas smo svedočili istorijskoj pobedi Srpske liste, dugo ćemo pamtiti ovaj dan, dan pobede nad bezumljem, dan kad su Srbi ustali složno protiv tiranina! Sve te strašne pretnje, upadi ROSU, svakodnevni napadi i pritisci samo su nas još više utvrdili u odbrani našeg Kosova i Metohije. Mi znamo ko smo i znamo kuda idemo. Mi znamo da pravda pobeđuje, jer smo na njenoj strani. Radujte se, slavite, predaja nije opcija! - napisao je na Instagramu gradonačelnik.

 

22.05  "Ako ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija"

Goran Rakić je, odgovarajući na pitanje novinara da li Srpska lista želi da uđe u kosovske institucije, rekao da ukoliko u novembru ne počnu konsultacije o formiranju Zajednice srpskih opština, institucija neće biti.

- Ukoliko ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija - rekao je on.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić dodao je i da se još čekaju rezultati sa juga KiM i za odbornike, kao i da će se možda još obratiti o izborima u toku večeri.

21.39 "Ovo je pobeda Srećka Sofronijevića"

Kandidati Srpske liste pobedili su u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, saopštio je večeras u Severnoj Mitrovici Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Milos Tesic/ATAImages
 

- Pored svih napada, pokazali smo jedinstvo, slogu. Srpski narod poslušao je svoju listu, poslušao je predsednika Vučića, bili smo zajedno u ovoj borbi sa predsednikom Vučićem - rekao je Rakić.

Rakić je saopštio da je prema konačnim rezultatima Milan Radojević dobio u Severnoj Mitrovici 10.776 glasova, što je apsolutno najbolji rezultat Srpske liste u ovom gradu ikada. On je dodao i da je Ljiljana Šubarević, kandidat Srpske liste u Gračanici, dobila četiri puta više glasova od protivkandidata.

- Ovo je pobeda Srećka Sofronijevića, našeg predsednika Vučića i našeg naroda - dodao je Rakić.

21.19 Milan Radojević iz Srpske liste gradonačelnik Severne Mitrovice

Srpska lista osvojila je 100 odsto glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisjie.

Milan Radojević, Youtube printscreen
 

Kandidate su imale i inicijative Srpski opstanak - GISOS i albanska stranka Narodno jedinstvo.

Na izborima za gradonačlenika Severne Mitrovice pobedio je Milan Radojević iz Srpske liste sa 83,96 odsto osvojenih glasova, dok je drugi Erden Atić iz Narodnog jedinstva.

21.15 Gazmend Muhadžeri dobio treći mandat u prvom krugu u Peći

Aktuelni gradonačelnik Gazmend Muhadžeri osvojio je većinu glasova u Peći, prenosi Radio Goraždevac.
On je prema trenutnim podacima CIK-a ostvario skoro trostruku prednost u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Gazmenda Agušolija.

20.50 Ubedljiva pobeda Srpske liste

Uprkos strašnim provokacijama, Srpska lista osvojila je 10.776 glasova u Severnoj Mitrovici.

Srpska lista - 10.776

Albanci - 1.019

U Partešu, srpska lista uzela je 1.649 glasova, najviše osvojenih glasova na tom uzorku ima Dragan Petković iz SL sa 81.14 odsto, dok su ostale stranke uspele da prikupe 469.

Srpska lista - 1.649

Ostali - 469

Na osnovu devet odsto obrađenih glasova, u Severnoj Mitrovici kandidat Srpske liste Milan Radojević osvojio je 82,85 odsto glasova.

U Ranilugu, na osnovu 50 odsto obrađenih birača, kandidatkinja SL Katarina Ristić Ilić ima 100 odsto glasova.

U Štrpcu obrađeno je 13,7 odsto glasova, a Dalibor Jevtić iz SL osvojio je 53,20 odsto.

Zoran Todić iz SL na osnovu pet odsto prebrojanih glasova ima 95 odsto.

Liljana Šubarić iz Srpske liste ubedljivo vodi u Gračanici. CIK je na osnovu pet odsto obrađenog materijala saopštio da ona ima 83,07, a Branimir Stojanović 16,93 odsto.

20.30 U Prištini vode Rama i Vitia

Prema prvim rezultatima, u Prištini u drugi krug idu Arben Vitia iz Samoopredeljenja i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova, pokazuju prvi podaci CIK-a.

Vitia je osvojio za sada oko 36, a Rama oko 30 odsto glasova. Ostali kandidati su prema prvim podacima daleko iza njih.

20.20 Bedri Hamza proglasio pobedu u Južnoj Mitrovici


Bedri Hamza, kandidat Demokratske partije za gradonačelnika Mitrovice i bivši ministar finansija privremenih prištinskih instiucija proglasio je pobedu na lokalnim izborima.

- Ovo je prava Mitrovica. Ovo je duša Mitrovice. Pridružili smo se za naš grad, da ga promenimo, da ga razvijemo - napisao je Hamza na Fejsbuku, prenosi Klankosova.

U Mitrovici je Bedri Hamza pobedio bez drugog kruga pobedivši sadašnjeg gradonačelnika Agima Bahtirija.

20.00 Kurti izgubio u Južnoj Mitrovici

Prema do sada dostupnim podacima, Partija aktuelnog premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Aljbina Kurtija, poražena je u Južnoj Mitrovici

Kako javlja izveštač Tanjuga, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nije bilo incidenata niti nepravilnosti tokom glasanja, dok je u opštinama Klokot i Mališevo, u kojima žive pretežno Albanci, došlo do hapšenja zbog davanja mita i kupovine glasova.

Građani su birali gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi su imali kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na izborima je učestvovala i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo u petak zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je bilo 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 bili kandidati srpskih lista, a osam predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista je imala kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok su četiri kandidata imale građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda" .

Takođe, četiri kandidata su nastupila samostalno na izborima.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a prema ocenama analitičara, ne očekuje se da će se rezultati sa parlamentarnih izbora, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliti i na lokalne izbore.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa imalo je 1.885.448 građana, a za izbore su bila otvorena 883 biračka centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

Lokalne izbore na KiM nadgledala su 3.352 policajca i 80 tužilaca.

Bonus video: 

24sedam TV
 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti