Slovenci i dalje nezadovoljni novim merama: Podeljeno mišljenje oko kovid propusnica

06.10.2021

14:37

0

Autor: A. S.

U Sloveniji je obe doze vakcine protiv kovida 19 primilo blizu 48 odsto stanovništva

Slovenci i dalje nezadovoljni novim merama: Podeljeno mišljenje oko kovid propusnica
Tan2021-10-5_173831327_0 - Copyright Tanug/AP

Građani Ljubljane, gde je u utorak održan protest protiv restriktivnih kovid mera, podeljeni su oko kovid propusnica koje je slovenačka vlada usvojila pre tri nedelje, što je izazvalo talas demonstracija u prestonici.


Dok jedni nezadovoljstvo zbog pooštrenih mera iskazuju protestujući na ulicama prestonice, gde je sinoć policija suzavcem i vodenim topovima rasterivala demonstrante, drugi smatraju da su kovid potvrde potrebne u suzbijanju epidemije, građani motivisali da se vakcinišu, a zemlja što pre vratila normalnom životu.

Stariji građani Ljubljane, uglavnom penzioneri, za Tanjug su rekli da podržavaju to što su uvedene kovid potvrde i da su protiv protesta.

- Mislim da nije pametno protestovati. Mere su dobre , treba ih poštovati, a rešenje je u vakcinaciji - kaže Karolina, penzionerka.

I njena sugrađanka Andrea, takođe penzionerka, smatra da protesti nikuda ne vode i da su posledica, pre svega, akumuluranog nezadovoljstva u poslednje skoro dve godine koliko traje pandemija.

- Vakcinisana sam, čuvam se i pridržavam mera, to bi trebalo da čini svako, a ne da se protestuje - poručuje Andrea.

Za razliku od nje, Nataša, studentkinja Pravnog fakulteta smatra da svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo i neslaganje ako je to, kaže, ispoljeno na civilizovan način.

- Najveći problem je što komunikacija vlade sa grđanima nije jasna i dolazi do nesuglasica između običnih građana i struke koja bi trebalo da mnogo više uradi za nas - kaže Nataša za Tanjug.

Ona kaže da je od uvođena kovid potvrda u Sloveniji povećan broj vakcinisanih jer su građani, kako kaže, primorani na to zbog posla, mogućnosti da prate nastavu na fakultetima i drugih razloga.

- Nama studentima je problem što moramo da se testiramo svaki drugi dan zbog predavanja i drugih aktivnosti. Uz to ja, na primer, idem na časove vožnje, a test za fakultet ne važi i za auto-školu.

Zbog takvih poteškoća građani su primorani da se vakcinišu", kaže Nataša koja nije vakcinisana, a kako kaže to će učiniti ako se uvede obavezna vakcinacija.

Tomaš, vlasnik turističke agencije u Ljubljani, kaže da treba mnogo više ljudi da se vakciniše, ali smatra da način na koji to slovenačka vlada želi da postigne - nije pravi.

Za proteste, koji su sve češći otkako.su 15.septembra uvedene kovid propusnice, kaže da su posledica toga što vlada Janeza Janše, kako tvrdi, ima podršku svega 20 odsto građana.

- Nema poverenja u vladu i onda se dešava to što se dešava... Da bismo se što pre vratili normalnom životu, zaboravili na koronu i nastavili dalje, što više nas treba da se vakciniše - kaže Tomaš za Tanjug.

Vakcinisan je, a to je, kako kaže, učinio jer su Slovenci predugo bili u karantinu i kako bi se što pre vratili normalnom životu i oporavili ekonomiju, podebno turizam, od posledica pandemije kovida-19.

Tomaš navodi da su, dodelom turističkih vaučera građanima donekle ublažene posledice, pre svega, za hotele u Sloveniji, ali da su Ljubljana i tiriatičke agencije imali velike gubitke.

- U prethodnoj godini prihod od turizma iznosio je svega 1,5 odsto, dakle, pali smo skoro 98 odsto - kaže Tomaš.

Od 15.septembra građanima u Sloveniji neophodne su potvrde o potpunoj vakcinaciji ili preležanom virusu ili negativan test na korona virus za ulazak u javni prevoz, tržne centre, apoteke, restorane, a te propusnice moraju da imaju zaposleni u državnoj službi.

Građani koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu mogu da urade brzi test na korona virus u mobilnim punktovima postavljenim na više lokacija u gradu.

U Sloveniji je obe doze vakcine protiv kovida 19 primilo blizu 48 odsto stanovništva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike